Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym
18min
Łatwy
800 g
Cukinia
3
Jajko
130 g
Mąka pszenna
2 płaskich łyżek
1 łyżeczka
1 pęczek
Pietruszka
2 łyżek
Olej rzepakowy
150 mg
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
100 g
Łosoś, czerwony (sockeye), filety ze skórką, wędzone (Alaska Native)
20 g
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
26.24 g
Węglowodany
33.08 g
Tłuszcze
24.02 g
Wartość energetyczna
449.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
18 min
Krok 1
5 min
Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 2
5 min
Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.
Krok 3
5 min
Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.
Krok 4
2 min
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 5
1 min
Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.
Przepis na placuszki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu sprawdzi się jako pomysł nie tylko na danie główne – zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych – ale też na ciepłą kolację.Są niezwykle pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY i rozpływające się w ustach! Polecamy podawanie placków z cukinią z dodatkiem łososia wędzonego oraz koperku.
Komentarze 0