Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

0
18 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Cukinia
3 
Jajko
130 g
Mąka pszenna
2 płaskich łyżek
1 łyżeczka
1 pęczek
Pietruszka
2 łyżek
Olej rzepakowy
150 mg
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
100 g
Łosoś, czerwony (sockeye), filety ze skórką, wędzone (Alaska Native)
20 g
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.24 g
Tłuszcze
24.02 g
Wartość energetyczna
449.06 kcal
Węglowodany
33.08 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

18 min
Krok 1
5 min
Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 2
5 min
Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.
Krok 3
5 min
Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.
Krok 4
2 min
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 5
1 min
Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 1 z 5

Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 2 z 5

Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 3 z 5

Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 4 z 5

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 5 z 5

Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.

Przepis na placuszki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu sprawdzi się jako pomysł nie tylko na danie główne – zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych – ale też na ciepłą kolację.Są niezwykle pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY i rozpływające się w ustach! Polecamy podawanie placków z cukinią z dodatkiem łososia wędzonego oraz koperku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika