90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.2g / 24%
Węglowodany
33.1g / 29%
Tłuszcze
24g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

(2)
18min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Cukinia
3 
Jajko
130  g
Mąka pszenna
2  płaskich łyżek
1  łyżeczka
1  pęczek
Pietruszka
2  łyżek
Olej rzepakowy
150  mg
Jogurt grecki
1  ząbek
100  g
Łosoś wędzony
20  g
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.24 g
Węglowodany
33.08 g
Tłuszcze
24.02 g
Wartość energetyczna
449.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na placuszki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu sprawdzi się jako pomysł nie tylko na danie główne – zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych – ale też na ciepłą kolację.Są niezwykle pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY i rozpływające się w ustach! Polecamy podawanie placków z cukinią z dodatkiem łososia wędzonego oraz koperku.
Gotujmy

Przygotowanie

18 min
Krok 1
5 min
Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 2
5 min
Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.
Krok 3
5 min
Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.
Krok 4
2 min
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 5
1 min
Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 1 z 5

Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 2 z 5

Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 3 z 5

Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 4 z 5

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Krok 5 z 5

Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Ania
.

Te placki są przepyszne !!!

Winiary
.
Expert

Anno, podzielamy tę opinię. Nam też bardzo smakują!

E Ewa
.

Wyszły przepyszne, wystarczył sos jogurtowomajonezowy z czosnkiem. Wyobrażam sobie jak mogą smakować w towarzystwie wędzonego łososia ! Wtedy to danie proste i eleganckie.Po posoleniu nadmiar płynu z cukinii odcisnęłam dłońmi.

Winiary
.
Expert

Ewo, następnym razem proponujemy zaszaleć i zrobić z łososiem! :) Odciśnięcie wody to ważny punkt, którego nie należy pomijać, by uzyskać zwarte placki :) Pozdrawiamy!

L Lucjan
.

Pyszne placki z sosem

Winiary
.
Expert

Lucjanie, cieszymy się, że były smaczne i zachęcamy do częstszego powtarzania tego dania :)

K Krystian
.

proszę zatrudnić kogoś kto ma pojęcie o gotowaniu i dziennikarstwie ,przepisy sa baaardzo słabe - niewystarczajaco dobrze opisane,brakuje niezbednyc informacji, ten co je tutaj napisał nigdy nie zrobił placka z tego przepisu , mam wrazenie nawet,że go nie czytał.np.Pierwsze podstawowe fakty , cukinie sie obiera czy nie ? , jak jest młoda , stara , na jakich oczkach cie sciera , odlawa sie wode ze startej cukini czy nie ... tu nawet autor nie zajaknie sie na ten temat, przepis wygląda na niepraktyczny.

Winiary
.
Expert

Krystianie, dziękujemy za komentarz i pytania. Odpowiadamy w punktach na Twoje wątpliwości: jeśli cukinia jest młoda, nie musimy jej obierać. Jeśli "dorosła", ma z reguły twardą skórkę, która wymaga obrania. Cukinię na placki ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy nadmiar wody tuż po starciu cukinii, niemniej do masy na placki w przepisie dodajemy 130 g mąki, która powinna wchłonąć wodę. Pozdrawiamy :)

Pokaż więcej komentarzy