45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.4g / 33%
Węglowodany
5.5g / 6%
Tłuszcze
22.4g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

(0)
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest paulinapj

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udo kurczaka
1 
Czerwona cebula
0.5  pęczek
Szczypiorek
2 
Jajko
15  dag
Pieczarki
1.5  łyżek
Mąka żytnia razowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czosnkowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.39 g
Węglowodany
5.53 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
334.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smażone placuszki z wykorzystaniem gotowanego lub pieczonego mięsa są propozycją na szybki posiłek. Zobacz, jak połączyć poszczególne składniki, by danie było kolorowe i w pełni zachwycające. Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego możesz podawać samodzielnie lub z aromatycznym sosem.
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
20 min
Udka ugotować lub upiec.
Krok 2
5 min
Udka oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę.
Krok 3
10 min
Szczypior posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Jajka wbić do miski, dodać do nich sól i pieprz czosnkowy oraz mąkę i wymieszać.
Krok 5
3 min
Ciasto dodać do pozostałych składników i wymieszać.
Krok 6
12 min
Ciasto kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 7
1 min
Podawać na ciepło.
Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 1 z 7

Udka ugotować lub upiec.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 2 z 7

Udka oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 3 z 7

Szczypior posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 4 z 7

Jajka wbić do miski, dodać do nich sól i pieprz czosnkowy oraz mąkę i wymieszać.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 5 z 7

Ciasto dodać do pozostałych składników i wymieszać.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 6 z 7

Ciasto kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Placuszki z gotowanego mięsa drobiowego

Krok 7 z 7

Podawać na ciepło.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika