Placuszki z cukinią bez mąki
25min
Łatwy
2
Cukinia
1 kubek
Kiełki rzodkwi
3
Jajko
1 trochę
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
12.67 g
Węglowodany
7.72 g
Tłuszcze
10.28 g
Wartość energetyczna
169.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Cukinię umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce (duże oczka) wraz ze skórą. Odcisnąć nadmiar wody.
Krok 2
5 min
Jajka ubić trzepaczką, dodać ziarenka smaku, odsączoną cukinię. Wymieszać.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką masę jajeczno-cukiniową, smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron, odsączać je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
5 min
Wyłożyć na talerz, posypać kielkami rzodkiewiek i jeść, bo zaraz znikną w ustach reszty domowników.
Placuszki są lekkie i szybkie do zrobienia. Do ich stworzenia wystarczą 4 składniki: cukinia, jajka, Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i olej do smażenia placków. Danie jest tak pyszne, że placuszki znikają w kilka minut! Placuszki z cukinią bez mąki podaję z ulubionym sosem, jednak równie dobrze smakują samodzielnie. Niezmiennie jednak posypuję je wyrazistymi kiełkami rzodkiewki.
Komentarze 0