Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce drobne oczka, cukinię ścieram razem ze skórą na tarce jarzynowej. Przekładam warzywa na sitko i odsączam z wody. Dodaję jajko, mąkę, sól, pieprz, papryczkę, pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany. Mieszam dokładnie w misce.
Krok 2
35 min
Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia który smaruje oliwą. Zapobiega to przyklejaniu się placków. Formuje nieduże placuszki na blaszce. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut, po czym przekładam placki na drugą stroną i piekę jeszcze 10 minut.
Krok 3
5 min
Na każdym placku układam ruloniki z ogórka, kawałek łososia, pomidora, dekoruje sosem, natką, piórkami cebuli.
Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinia bo nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i fajnym sosem ziołowym. Idealne na przekąskę
Komentarze 0