Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placuszki z dyni
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.3g / 14%
Węglowodany
40.6g / 36%
Tłuszcze
25.8g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Placuszki z dyni

+

Placuszki z dyni

Wróć

Placuszki z dyni

(1)
30min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Dynia hokkaido
trochę
Pietruszka
trochę
Szałwia mielona
1 
Dymka
50  g
Ser feta
70  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
trochę
Oliwa z oliwek
50  g
Majonez Dekoracyjny
100  ml
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka ostra
3  łyżek
Pestki dyni prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.28 g
Węglowodany
40.58 g
Tłuszcze
25.8 g
Wartość energetyczna
440.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placki z dyni Hokkaido to wspaniale przełamanie kulinarnej rutyny, jeżeli chodzi o smażenie placków (ziemniaczanych czy z kaszy) na obiad. Dynia to nie tylko bogactwo witamin, mikroelementów i makroelementów, ale również doskonały smak, który warto wypróbować w placuszkach dyniowych z serem feta, cebulką dymka, świeżą szałwią oraz sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Meksykanie i Peruwiańczycy spożywali ją już 8000 lat temu. Po odkryciu kontynentu dynia zagościła na stołach w pozostałych częściach świata. „Hokkaido” to japońskie słowo, które nijak kojarzy się z Peru. Jest tak dlatego, że dynia Hokkaido została przetransportowana do Japonii około XV-XVI wieku i została tam nazwana na cześć największej prefektury. Roślina ta ma duże, żółte kwiaty, które zakwitają w czerwcu. Może osiągnąć nawet 10 metrów długości! Jej owoce są twarde i małe, a ich waga wynosi od 1 do 3 kilogramów. Mają kształt gruszkowato-cebulowy, a ich miąższ ma smak przypominający pieczone kasztany. Dynia Hokkaido ma wiele zastosowań w kuchni. Można jej używać jako składnik farszów, zup, gulaszów, leczo czy risotto. Nadaje się też do deserów, takich jak ciasta i placki, a także do przetworów, np. dżemów i przecierów.

W przygotowaniu placuszków dyniowych główną rolę odgrywają trzy składniki: ser feta, cebula dymka i oczywiście dynia. Przed rozpoczęciem gotowania należy posiekać cebulę, pietruszkę i szałwię, a dynię zetrzeć na tarce. Rozdrobnione składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy mąkę, jajko i pokruszoną fetę. Czasami może się zdarzyć, że masa na placuszki będzie za rzadka. Wtedy wystarczy dodać drugie jajko i dosypać trochę mąki, a ciasto stanie się bardziej klejące i łatwiejsze do smażenia. Przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażymy, aż placuszki będą lekko brązowe. W międzyczasie możemy przygotować dip czosnkowy. Tutaj idealnie sprawdzi się majonez WINIARY. Wystarczy wymieszać go z jogurtem oraz rozdrobnionym czosnkiem, doprawić do smaku i można zachwycać się jego wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją. Dobrym zwieńczeniem przygotowań jest podprażenie na patelni pestek dyni i dodanie ich do sosu oraz placuszków. Nie mogą to być jednak pestki Hokkaido, ponieważ są one niejadalne. Uważaj na to. Placuszki świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także jako zdrowy obiad i pożywna kolacja. Wystarczy podać je w towarzystwie kaszy lub ziemniaków, dodać do tego surówkę i mamy przygotowany szybki i zdrowy obiad. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.
Placuszki z dyni

Krok 1 z 4

Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.

Placuszki z dyni

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.

Placuszki z dyni

Krok 3 z 4

Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Placuszki z dyni

Krok 4 z 4

Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Halloween
  • Jajka
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Pieczona dynia hokkaido

    Pieczona dynia hokkaido

    45 min Łatwy
  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu