Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placuszki z dyni

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Dynia hokkaido
1 trochę
Pietruszka
1 trochę
Szałwia mielona
1 
Dymka
50 g
Ser feta
70 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1 trochę
Oliwa z oliwek
2 łyżek
100 ml
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka ostra
3 łyżek
Pestki dyni prażone w łupinach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
71.86 g
Wartość energetyczna
728.2 kcal
Białko
26.31 g
Tłuszcze
40.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.
Krok 3
5 min
Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Krok 4
5 min
Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.
Placuszki z dyni

Krok 1 z 4

Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.

Placuszki z dyni

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.

Placuszki z dyni

Krok 3 z 4

Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Placuszki z dyni

Krok 4 z 4

Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.


Placki z dyni hokkaido to wspaniale przełamanie kulinarnej rutyny, jeżeli chodzi o smażenie placków (ziemniaczanych czy z kaszy) na obiad. Dynia to nie tylko bogactwo witamin, mikroelementów i makroelementów, ale również doskonały smak, który warto wypróbować w placuszkach dyniowych z serem feta, cebulką dymka, świeżą szałwią oraz sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Gotowe placuszki z dyni proponujemy posypać kilkoma łyżkami pestek dyniowych – kupowanych osobno, ponieważ pestki hokkaido nie są jadalne! Uważaj na to – i pałaszuj ze smakiem swoje danie ;)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika