Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placuszki z dyni
Dodaj do CookBook

Placuszki z dyni

(1)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Dynia hokkaido
trochę
Pietruszka
trochę
Szałwia mielona
1 
Dymka
50  g
Ser feta
70  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
trochę
Oliwa z oliwek
50  g
Majonez Dekoracyjny
100  ml
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka ostra
3  łyżek
Pestki dyni prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.6 g
Wartość energetyczna
440.8 kcal
Tłuszcze
25.8 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placki z dyni Hokkaido to wspaniale przełamanie kulinarnej rutyny, jeżeli chodzi o smażenie placków (ziemniaczanych czy z kaszy) na obiad. Dynia to nie tylko bogactwo witamin, mikroelementów i makroelementów, ale również doskonały smak, który warto wypróbować w placuszkach dyniowych z serem feta, cebulką dymka, świeżą szałwią oraz sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Meksykanie i Peruwiańczycy spożywali ją już 8000 lat temu. Po odkryciu kontynentu dynia zagościła na stołach w pozostałych częściach świata. „Hokkaido” to japońskie słowo, które nijak kojarzy się z Peru. Jest tak dlatego, że dynia Hokkaido została przetransportowana do Japonii około XV-XVI wieku i została tam nazwana na cześć największej prefektury. Roślina ta ma duże, żółte kwiaty, które zakwitają w czerwcu. Może osiągnąć nawet 10 metrów długości! Jej owoce są twarde i małe, a ich waga wynosi od 1 do 3 kilogramów. Mają kształt gruszkowato-cebulowy, a ich miąższ ma smak przypominający pieczone kasztany. Dynia Hokkaido ma wiele zastosowań w kuchni. Można jej używać jako składnik farszów, zup, gulaszów, leczo czy risotto. Nadaje się też do deserów, takich jak ciasta i placki, a także do przetworów, np. dżemów i przecierów.

W przygotowaniu placuszków dyniowych główną rolę odgrywają trzy składniki: ser feta, cebula dymka i oczywiście dynia. Przed rozpoczęciem gotowania należy posiekać cebulę, pietruszkę i szałwię, a dynię zetrzeć na tarce. Rozdrobnione składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy mąkę, jajko i pokruszoną fetę. Czasami może się zdarzyć, że masa na placuszki będzie za rzadka. Wtedy wystarczy dodać drugie jajko i dosypać trochę mąki, a ciasto stanie się bardziej klejące i łatwiejsze do smażenia. Przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażymy, aż placuszki będą lekko brązowe. W międzyczasie możemy przygotować dip czosnkowy. Tutaj idealnie sprawdzi się majonez WINIARY. Wystarczy wymieszać go z jogurtem oraz rozdrobnionym czosnkiem, doprawić do smaku i można zachwycać się jego wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją. Dobrym zwieńczeniem przygotowań jest podprażenie na patelni pestek dyni i dodanie ich do sosu oraz placuszków. Nie mogą to być jednak pestki Hokkaido, ponieważ są one niejadalne. Uważaj na to. Placuszki świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także jako zdrowy obiad i pożywna kolacja. Wystarczy podać je w towarzystwie kaszy lub ziemniaków, dodać do tego surówkę i mamy przygotowany szybki i zdrowy obiad. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.
Placuszki z dyni

Krok 1 z 4

Wymieszaj startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko, pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosyp trochę mąki i dodaj drugie jajko.

Placuszki z dyni

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcję masy i smaż z każdej strony na niewielkim ogniu po ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe.

Placuszki z dyni

Krok 3 z 4

Przygotuj <b>dip czosnkowy</b>: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Placuszki z dyni

Krok 4 z 4

Na patelni podpraż pestki dyni (nie pestki z dyni hokkaido – te są niejadalne!) i dodaj do dipu. Możesz też obsypać nim placuszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Halloween
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placuszki z serem

    Placuszki z serem

    15 min Łatwy
  • Proste placuszki z bananami

    Proste placuszki z bananami

    15 min Łatwy
  • Placuszki z ryżu i sera

    Placuszki z ryżu i sera

    32 min Łatwy
  • Rosti ziemniaczane (placuszki)

    Rosti ziemniaczane (placuszki)

    18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu