Ciasto rafaello na biszkopcie
206min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
4
Jajko
8 łyżek
Cukier
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Ocet
500 ml
Śmietana 36%
2 tabliczek
Biała czekolada
150 g
Bita śmietana
1 szklanka
Woda
20 dag
Wiórki kokosowe
.
Wartości odżywcze
Białko
2.23 g
Węglowodany
10.41 g
Tłuszcze
10.92 g
Wartość energetyczna
144.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
206 min
Krok 1
15 min
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
35 min
Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.
Krok 3
15 min
Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.
Krok 4
5 min
Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.
Krok 5
11 min
Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.
Krok 6
5 min
Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.
Krok 7
120 min
Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Masz ochotę na lekkie, pyszne i słodkie ciasto z wiórkami kokosowymi? Wypróbuj nasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie ! To lekki, puszysty biszkopt z masą z białej czekolady, bitej śmietany i Galaretki cytrynowy smak WINIARY. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego smak, to bajeczne połączenie słodyczy i delikatności.
Na początku przygotować musisz spód, czyli ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny, zacznij od oddzielenia żółtek od białek z czterech jajek. Białka ubij na pianę, żółtka rozmieszaj z łyżką octu i proszkiem do pieczenia WINIARY. Stopniowo dodawaj do ubitej piany cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Przełóż masę do blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
W tym czasie przygotuj kremową masę do ciasta rafaello . Połam białą czekoladę na małe kosteczki. W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę – mieszaj intensywnie, ale nie gotuj. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw rondel i zaczekaj, aż zawartość ostygnie. W szklance z gorącą wodą rozpuść Galaretkę cytrynowy smak WINIARY i również odstaw do wystygnięcia.
Do zimnej masy czekoladowej dodaj 3 opakowania Śnieżki, ubij mikserem, po czym dodaj powoli zimną galaretkę, nadal ubijając. Dosyp wiórki kokosowe i wyłóż całość na upieczony biszkopt. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ciasto rafaello na biszkopcie gotowe!
Na początku przygotować musisz spód, czyli ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny, zacznij od oddzielenia żółtek od białek z czterech jajek. Białka ubij na pianę, żółtka rozmieszaj z łyżką octu i proszkiem do pieczenia WINIARY. Stopniowo dodawaj do ubitej piany cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Przełóż masę do blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
W tym czasie przygotuj kremową masę do ciasta rafaello . Połam białą czekoladę na małe kosteczki. W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę – mieszaj intensywnie, ale nie gotuj. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw rondel i zaczekaj, aż zawartość ostygnie. W szklance z gorącą wodą rozpuść Galaretkę cytrynowy smak WINIARY i również odstaw do wystygnięcia.
Do zimnej masy czekoladowej dodaj 3 opakowania Śnieżki, ubij mikserem, po czym dodaj powoli zimną galaretkę, nadal ubijając. Dosyp wiórki kokosowe i wyłóż całość na upieczony biszkopt. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ciasto rafaello na biszkopcie gotowe!
Komentarze 0