Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto rafaello na biszkopcie

Ciasto rafaello na biszkopcie

(0)
3 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beata07

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
4 
Jajko
8  łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Ocet
500  ml
Śmietana 36%
2  tabliczek
Biała czekolada
150  g
Bita śmietana
1  szklanka
Woda
20  dag
Wiórki kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.23 g
Węglowodany
10.41 g
Tłuszcze
10.92 g
Wartość energetyczna
144.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na lekkie, pyszne i słodkie ciasto z wiórkami kokosowymi? Wypróbuj nasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie ! To lekki, puszysty biszkopt z masą z białej czekolady, bitej śmietany i Galaretki cytrynowy smak WINIARY. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego smak, to bajeczne połączenie słodyczy i delikatności.

Na początku przygotować musisz spód, czyli ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny, zacznij od oddzielenia żółtek od białek z czterech jajek. Białka ubij na pianę, żółtka rozmieszaj z łyżką octu i proszkiem do pieczenia WINIARY. Stopniowo dodawaj do ubitej piany cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Przełóż masę do blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.

W tym czasie przygotuj kremową masę do ciasta rafaello . Połam białą czekoladę na małe kosteczki. W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę – mieszaj intensywnie, ale nie gotuj. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw rondel i zaczekaj, aż zawartość ostygnie. W szklance z gorącą wodą rozpuść Galaretkę cytrynowy smak WINIARY i również odstaw do wystygnięcia.

Do zimnej masy czekoladowej dodaj 3 opakowania Śnieżki, ubij mikserem, po czym dodaj powoli zimną galaretkę, nadal ubijając. Dosyp wiórki kokosowe i wyłóż całość na upieczony biszkopt. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ciasto rafaello na biszkopcie gotowe!

Przygotowanie

206 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    35 min
    Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.
  • Krok 3

    15 min
    Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.
  • Krok 4

    5 min
    Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.
  • Krok 5

    11 min
    Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.
  • Krok 6

    5 min
    Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.
  • Krok 7

    120 min
    Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 1 z 7

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 3 z 7

Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 4 z 7

Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 5 z 7

Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 6 z 7

Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 7 z 7

Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Justyna

Do czego dodajemy te 150g bitej śmietany?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kulki Rafaello

    Kulki Rafaello

    2 godz 45 min Łatwy
  • Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

    Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

    1 godz Łatwy
  • Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

    Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

    1 godz 1 min Łatwy
  • Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

    Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu