Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto rafaello na biszkopcie

0
206 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
4 
Jajko
8 łyżek
Cukier
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Ocet
500 ml
Śmietana 36%
2 tabliczek
Biała czekolada
1 szklanka
Woda
20 dag
Wiórki kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.23 g
Wartość energetyczna
144.24 kcal
Białko
2.24 g
Tłuszcze
10.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

206 min
Krok 1
15 min
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
35 min
Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.
Krok 3
15 min
Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.
Krok 4
5 min
Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.
Krok 5
11 min
Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.
Krok 6
5 min
Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.
Krok 7
120 min
Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 1 z 7

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 3 z 7

Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 4 z 7

Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 5 z 7

Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 6 z 7

Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 7 z 7

Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.

Masz ochotę na lekkie, pyszne i słodkie ciasto z wiórkami kokosowymi? Wypróbuj nasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie ! To lekki, puszysty biszkopt z masą z białej czekolady, bitej śmietany i Galaretki cytrynowy smak WINIARY. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego smak, to bajeczne połączenie słodyczy i delikatności.

Na początku przygotować musisz spód, czyli ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny, zacznij od oddzielenia żółtek od białek z czterech jajek. Białka ubij na pianę, żółtka rozmieszaj z łyżką octu i proszkiem do pieczenia WINIARY. Stopniowo dodawaj do ubitej piany cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Przełóż masę do blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.

W tym czasie przygotuj kremową masę do ciasta rafaello . Połam białą czekoladę na małe kosteczki. W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę – mieszaj intensywnie, ale nie gotuj. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw rondel i zaczekaj, aż zawartość ostygnie. W szklance z gorącą wodą rozpuść Galaretkę cytrynowy smak WINIARY i również odstaw do wystygnięcia.

Do zimnej masy czekoladowej dodaj 3 opakowania Śnieżki, ubij mikserem, po czym dodaj powoli zimną galaretkę, nadal ubijając. Dosyp wiórki kokosowe i wyłóż całość na upieczony biszkopt. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ciasto rafaello na biszkopcie gotowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika