Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto rafaello na biszkopcie
Dodaj do CookBook

Ciasto rafaello na biszkopcie

(0)
3 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winairy3453247
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
4 
Jajko
8  łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Ocet
500  ml
Śmietana 36%
2  tabliczek
Biała czekolada
2  opakowań
Bita śmietana śnieżka
1  szklanka
Woda
20  dag
Wiórki kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.4 g
Wartość energetyczna
136.9 kcal
Tłuszcze
10.6 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na lekkie, pyszne i słodkie ciasto z wiórkami kokosowymi? Wypróbuj nasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie ! To lekki, puszysty biszkopt z masą z białej czekolady, bitej śmietany i Galaretki cytrynowy smak WINIARY. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego smak, to bajeczne połączenie słodyczy i delikatności.

Na początku przygotować musisz spód, czyli ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny, zacznij od oddzielenia żółtek od białek z czterech jajek. Białka ubij na pianę, żółtka rozmieszaj z łyżką octu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Przełóż masę do blachy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.

W tym czasie przygotuj kremową masę do ciasta rafaello . Połam białą czekoladę na małe kosteczki. W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę – mieszaj intensywnie, ale nie gotuj. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw rondel i zaczekaj, aż zawartość ostygnie. W szklance z gorącą wodą rozpuść Galaretkę cytrynowy smak WINIARY i również odstaw do wystygnięcia.

Do zimnej masy czekoladowej dodaj 3 opakowania Śnieżki, ubij mikserem, po czym dodaj powoli zimną galaretkę, nadal ubijając. Dosyp wiórki kokosowe i wyłóż całość na upieczony biszkopt. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Ciasto rafaello na biszkopcie gotowe!

Przygotowanie

206 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    35 min
    Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.
  • Krok 3

    15 min
    Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.
  • Krok 4

    5 min
    Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.
  • Krok 5

    11 min
    Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.
  • Krok 6

    5 min
    Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.
  • Krok 7

    120 min
    Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.
Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 1 z 7

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 2 z 7

Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok. 35 min. Wyjmuję i odstawiam, by przestygło.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 3 z 7

Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. Zestawiam z ognia i studzę.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 4 z 7

Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam, by wystygła.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 5 z 7

Do zimnej masy czekoladowej wsypuję bitą śmietanę w proszku i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez 10 min. Gdy masa podwoi swoją objętość, dolewam po łyżeczce zimnej galaretki nie przerywając ucierania.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 6 z 7

Wsypuję ok. 150 g wiórków kokosowych, dokładnie mieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.

Ciasto rafaello na biszkopcie

Krok 7 z 7

Całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Justyna

Do czego dodajemy te 150g bitej śmietany?
Anonim (niezweryfikowany) 02/20/2023-04:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-03:29 CEST
Justyna, bitą śmietanę wykorzystujemy w kroku 5. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu