Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami
31min
Łatwy
1 opakowanie
2
Ziemniaki
500 g
Boczek wędzony
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
3 łyżek
Śmietana 22%
1 łyżka
Szczypiorek
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
18.66 g
Węglowodany
5.76 g
Tłuszcze
40.91 g
Wartość energetyczna
493.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
Krok 4
2 min
Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
Krok 5
8 min
Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.
Krok 6
1 min
Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.
Komentarze 0