Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

(1)
31min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ziemniaki
500  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1  ząbek
3  łyżek
Śmietana 22%
1  łyżka
Szczypiorek
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.66 g
Węglowodany
5.76 g
Tłuszcze
40.91 g
Wartość energetyczna
493.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
Krok 4
2 min
Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
Krok 5
8 min
Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.
Krok 6
1 min
Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 2 z 6

Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 3 z 6

Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 4 z 6

Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 5 z 6

Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 6 z 6

Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.

Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 12/14/2020 - 11:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha