Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

0
31 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ziemniaki
500 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
3 łyżek
Śmietana 22%
1 łyżka
Szczypiorek
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.66 g
Tłuszcze
40.91 g
Wartość energetyczna
493.54 kcal
Węglowodany
5.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
Krok 4
2 min
Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
Krok 5
8 min
Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.
Krok 6
1 min
Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 2 z 6

Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 3 z 6

Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 4 z 6

Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 5 z 6

Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Krok 6 z 6

Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.

Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika