Ogórkowa na kurczaku to tradycyjna polska zupa o cudownie kwaskowym smaku. Co jest jej sekretem? Starte na tarce ogórki kiszone duszone z mąką i masłem.
Zupa ogórkowa na kurczaku będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej aromatyczną kostkę Rosołu drobiowego WINIARY. Sprawdź nasz
przepis na ogórkową !
Do przygotowania
ogórkowej na kurczaku możemy użyć pałek lub skrzydełek z kurczaka (może być też mieszanka jednych i drugich), powinno ich być pół kilo na 2 litry wody. Części kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas zdejmując szumowinę.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do zupy i kontynuować gotowanie do momentu, aż warzywa zmiękną.
Ogórki kwaszone ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym dusimy w rondlu z masłem i 2 łyżkami mąki. Po chwili przekładamy do zupy, dodając także kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Na koniec
ogórkową na kurczaku doprawiamy solą i pieprzem.
Domowa
zupa ogórkowa na kurczaku najlepiej smakuje podana na gorąco, zaprawiona śmietaną oraz z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarze 2