Ogórkowa na kurczaku
42min
Łatwy
2
l
Woda
500
g
Kurczak
2
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
2
kawałków
Seler naciowy
10
Ziemniaki
5
Ogórek kiszony
20
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3
łyżek
Kwaśna śmietana
2
łyżek
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1
g
Ziele angielskie mielone
1
g
Liść laurowy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.66 g
Węglowodany
12.65 g
Tłuszcze
13.57 g
Wartość energetyczna
227.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
20 min
Kurczaka (pałki lub skrzydełka) myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut zdejmując szumowinę.
Krok 2
10 min
Następnie dodajemy pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki). Gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 3
10 min
Ogórki ścieramy na jarzynówce, przekładamy do rondelka i dusimy z masełkiem i mąką. Następnie przekładamy je do zupy dodając też kostkę rosołową.
Krok 4
2 min
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zaprawioną śmietaną.
Ogórkowa na kurczaku to tradycyjna polska zupa o cudownie kwaskowym smaku. Co jest jej sekretem? Starte na tarce ogórki kiszone duszone z mąką i masłem. Zupa ogórkowa na kurczaku będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej aromatyczną kostkę Rosołu drobiowego WINIARY. Sprawdź nasz przepis na ogórkową !
Do przygotowania ogórkowej na kurczaku możemy użyć pałek lub skrzydełek z kurczaka (może być też mieszanka jednych i drugich), powinno ich być pół kilo na 2 litry wody. Części kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas zdejmując szumowinę.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do zupy i kontynuować gotowanie do momentu, aż warzywa zmiękną.
Ogórki kwaszone ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym dusimy w rondlu z masłem i 2 łyżkami mąki. Po chwili przekładamy do zupy, dodając także kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Na koniec ogórkową na kurczaku doprawiamy solą i pieprzem.
Domowa zupa ogórkowa na kurczaku najlepiej smakuje podana na gorąco, zaprawiona śmietaną oraz z dodatkiem świeżego pieczywa.
Do przygotowania ogórkowej na kurczaku możemy użyć pałek lub skrzydełek z kurczaka (może być też mieszanka jednych i drugich), powinno ich być pół kilo na 2 litry wody. Części kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas zdejmując szumowinę.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do zupy i kontynuować gotowanie do momentu, aż warzywa zmiękną.
Ogórki kwaszone ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym dusimy w rondlu z masłem i 2 łyżkami mąki. Po chwili przekładamy do zupy, dodając także kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Na koniec ogórkową na kurczaku doprawiamy solą i pieprzem.
Domowa zupa ogórkowa na kurczaku najlepiej smakuje podana na gorąco, zaprawiona śmietaną oraz z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarze 1