
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa ogórkowa z ziemniakami bez mięsa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym. Wszystkim, dla których ogórkowa musi być na żeberkach, polecam inny nasz przepis tutaj. Smacznego!
Kiszonki są pyszne i zdrowe – zobacz jak przygotować domowe ogórki kiszone. A jeśli szukasz innych przepisów na zupy z kiszonymi warzywami, zobacz na przykład te:
Barszcz z kiszonych buraków
Zupa krem z ogórków kiszonych
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Przygotowanie
Krok 1
23 minKrok 2
2 minKrok 3
2 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 15-18 minut.

Krok 2 z 4
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3 z 4
Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).

Krok 4 z 4
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0