Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z ziemniakami bez mięsa to wariacja na temat klasyka kuchni polskiej, czyli zupy ogórkowej z ziemniakami. Do jej przygotowania warto wykorzystać kiszone ogórki dobrej jakości, niekoniecznie domowe, ale na pewno sprawdzone. Podsmażone na maśle nadają zupie doskonałego aromatu, chociaż kiedy zależy nam na czasie, można pominąć ten krok i dodać je do zupy zaraz po starciu na tarce.
Pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym. Wszystkim, dla których ogórkowa musi być na żeberkach, polecam inny nasz przepis tutaj. Smacznego!
Kiszonki są pyszne i zdrowe – zobacz jak przygotować domowe ogórki kiszone. A jeśli szukasz innych przepisów na zupy z kiszonymi warzywami, zobacz na przykład te:
Barszcz z kiszonych buraków
Zupa krem z ogórków kiszonych
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 15-18 minut.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.