Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z ziemniakami bez mięsa to wariacja na temat klasyka kuchni polskiej, czyli zupy ogórkowej z ziemniakami. Do jej przygotowania warto wykorzystać kiszone ogórki dobrej jakości, niekoniecznie domowe, ale na pewno sprawdzone. Podsmażone na maśle nadają zupie doskonałego aromatu, chociaż kiedy zależy nam na czasie, można pominąć ten krok i dodać je do zupy zaraz po starciu na tarce.
Pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym. Wszystkim, dla których ogórkowa musi być na żeberkach, polecam inny nasz przepis tutaj. Smacznego!
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 15-18 minut.
Krok 2
2 min
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
2 min
Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).
Krok 4
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Krok 1
z
4
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 15-18 minut.
Krok 2
z
4
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
z
4
Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).
Krok 4
z
4
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0