Zupa krem z ogórków kiszonych
28min
Łatwy
5
Duże ogórki kiszone
3
Ziemniaki
1
Duży por (biała część)
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
Biała cebula
1
Czerwona cebula
2
ząbków
2
kostek
2
łyżek
Oliwa
0.5
łyżeczka
Kurkuma
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Pieprz ziołowy
1
szczypta
Sól i pieprz
1
pęczek
Koperek
3
łyżek
Serek mascarpone lub 100 ml śmietany 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
5.18 g
Węglowodany
30.58 g
Tłuszcze
14.87 g
Wartość energetyczna
263.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
2 min
Pora, cebule i czosnek obrać. Pokroić w półksiężyce. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
Krok 2
3 min
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dorzucić pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i zeszklić.
Krok 3
1 min
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce.
Krok 4
4 min
Tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosypać przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. I podsmażyć razem przez kilka minut.
Krok 5
1 min
Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalać przygotowanym bulionem.
Krok 6
15 min
Gotować całość do miękkości wszystkich składników, pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki.
Krok 7
1 min
Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Zupę krem z ogórków kiszonych podawać udekorowaną kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Ogórkowa króluje na polskich stołach od lat. Co powiedzielibyście zatem na małą wariację? Dziś w menu na obiad właśnie coś nowego i trochę innego – zupa krem z ogórków kiszonych! Jaka jest? Przyrządzona na rosole, delikatnie kwaskowata i o aksamitnej konsystencji, dzięki serkowi mascarpone (lub kwaśnej śmietanie – jak kto woli). Zupa krem z ogórków kiszonych nawiązuje do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni powiew nowości. Podana ze świeżym koperkiem i kleksem śmietany powinna zasmakować także najmłodszym domownikom.
Serek mascarpone do zupy to świetny pomysł na jej zagęszczenie i poprawienie smaku. Sprawdź, jak pasuje do innych przepisów:
- Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
- Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie
- Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
- Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
- Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami
- Zupa owocowa z serkiem mascarpone na powitanie wakacji
- Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
- Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
- Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone
- Zupa krem z selera z gruszką
- Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone
Komentarze 0