Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórkowa króluje na polskich stołach od lat. Co powiedzielibyście zatem na małą wariację? Dziś w menu na obiad właśnie coś nowego i trochę innego – zupa krem z ogórków kiszonych! Jaka jest? Przyrządzona na rosole, delikatnie kwaskowata i o aksamitnej konsystencji, dzięki serkowi mascarpone (lub kwaśnej śmietanie – jak kto woli). Zupa krem z ogórków kiszonych nawiązuje do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni powiew nowości. Podana ze świeżym koperkiem i kleksem śmietany powinna zasmakować także najmłodszym domownikom.
Serek mascarpone do zupy to świetny pomysł na jej zagęszczenie i poprawienie smaku. Sprawdź, jak pasuje do innych przepisów:
Pora, cebule i czosnek obrać. Pokroić w półksiężyce. Nie musi być drobno – składniki i tak będą zmiksowane.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dorzucić pokrojone cebule oraz chwilę później czosnek i zeszklić.
W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce.
Tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonych pora, cebuli i czosnku. Dosypać przyprawy: kurkumę, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę. I podsmażyć razem przez kilka minut.
Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Podsmażone warzywa zalać przygotowanym bulionem.
Gotować całość do miękkości wszystkich składników, pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki.
Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać mascarpone lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę krem z ogórków kiszonych podawać udekorowaną kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Aaaa