Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek wielkanocny
Dodaj do CookBook

Mazurek wielkanocny

(22)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka krupczatka
250  g
Masło
3 
Żółtko
1 
Jajko
2  szklanek
Cukier
2  łyżek
Cukier puder
trochę
Migdały
1  szklanka
Śmietana 30%
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.2 g
Wartość energetyczna
210.9 kcal
Tłuszcze
10.1 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.

Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka wielkanocnego z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!

To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka! Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić mazurek wielkanocny!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę połącz z cukrem pudrem i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.
  • Krok 3

    5 min
    Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
  • Krok 4

    15 min
    Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.
  • Krok 5

    10 min
    Do dużego rondla wlej śmietanę, dodaj 2 szklanki cukru oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Krok 6

    10 min
    Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.
Mazurek wielkanocny

Krok 1 z 6

Mąkę połącz z cukrem pudrem i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

Mazurek wielkanocny

Krok 2 z 6

Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.

Mazurek wielkanocny

Krok 3 z 6

Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.

Mazurek wielkanocny

Krok 4 z 6

Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.

Mazurek wielkanocny

Krok 5 z 6

Krok 5

Do dużego rondla wlej śmietanę, dodaj 2 szklanki cukru oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.

Mazurek wielkanocny

Krok 6 z 6

Krok 6

Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 15
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1515
66
77
00
00
22

Opinie

5

Olo

Ewa zjedz siano.
Anonim (niezweryfikowany) 04/01/2024-04:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-03:34 CEST
Olo, spokojnie, nie obrażamy innych użytkowników. Każdy ma swój typ, jeśli chodzi o ciasta i każdy znajdzie coś, co trafi w jego gust 😊
5

Ewa

Nie wiem co w mazurku jest rewelacyjnego , jest twardy , slodki i pracochłonny . Mi nie smakuje .Jest wiele lepszych ciast .
Anonim (niezweryfikowany) 03/31/2024-01:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:33 CEST
Ewo, zapewniamy Cię, że są wśród nas fani mazurków, ale na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta. Mamy nadzieję, że wybierzesz coś dla siebie 😊
5

Anita

Przepis beznadziejny szkoda składników i czasu niestety mi nie wyszedł 😞
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2024-06:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:35 CEST
Anito, czy możemy jakoś pomóc, poprawić przepis? Co poszło nie tak?
5

Anna

Uwaga, pomyłka!
Dwie szklanki cukru do pomady, a waniliowy do ciasta.
Anonim (niezweryfikowany) 03/27/2024-11:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:41 CEST
Anno, dokładnie tak. Przepraszamy za pomyłkę, już poprawiliśmy przepis. 😊
5

Ewelina

Nie polecam, ciasto się rozpłynęło i wygląda nieestetycznie. Za dużo cukru
Anonim (niezweryfikowany) 03/16/2024-07:07 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:44 CEST
Ewelino, poprawiliśmy przepis. Mamy nadzieję, że teraz mazurek wyjdzie idealny.
4

Agata

Po prostu cudo🥰
Anonim (niezweryfikowany) 04/15/2023-08:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:42 CEST
Bardzo się cieszymy, że Ci smakowało i dziękujemy za opinię! 😊
4

Iza

Ciasto twarde!!!!!
Anonim (niezweryfikowany) 04/09/2023-08:16 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:45 CEST
Izo, zmieniliśmy przepis. Mamy nadzieję, że kolejna zrobienia mazurka próba będzie bardziej udana. 😊
4

Czesław

Z tym cukrem to chyba "lekka" przesada, może odwrotnie ,puder do ciasta a cukier do polewy
Anonim (niezweryfikowany) 04/08/2023-01:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:43 CEST
Zgadza się – cukier puder dodajemy do ciasta, a zwykły do polewy. Już zmieniliśmy przepis.
4

Marta

Ciasto wyszło mi twarde jak kamień. Nie da się go ugryźć
Anonim (niezweryfikowany) 04/06/2023-07:27 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:46 CEST
Marto, już poprawiliśmy przepis. Teraz ciasto powinno wyjść idealne. 😊
4

Kamila

Nie polecam tego przepisu, za dużo cukru i o wiele za dużo masła do ciasta. Wychodzi twarde za bardzo maślane. Dziwny smak po upieczeniu. Nawet wygląd na zdjęciu ciasta a to co wychodzi w rzeczywistości to dwie różne rzeczy. Sposób przygotowania masy jest również dla mnie nie oczywisty na podany czas przygotowania masa jest zbyt płynna i nie zastyga. Masa w smaku całkiem dobra ale ze spodem nie bardzo zjadliwa
Anonim (niezweryfikowany) 04/06/2023-07:17 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:54 CEST
Zmieniliśmy przepis. Mamy nadzieję, że teraz ciasto wyjdzie lepsze.

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu