Mazurek wielkanocny
1 godz 35 min
Łatwy
500
g
Mąka krupczatka
250
g
Masło
3
Żółtko
1
Jajko
2
szklanek
Cukier
2
łyżek
Cukier puder
trochę
Migdały
1
szklanka
Śmietana 30%
1
opakowanie
trochę
Migdały
.
Wartości odżywcze
Białko
2.57 g
Węglowodany
28.22 g
Tłuszcze
10.07 g
Wartość energetyczna
211.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
30 min
Mąkę posiekaj z masłem i 2 szklankami cukru, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków.
Krok 2
10 min
Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
Krok 3
10 min
Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
Krok 4
20 min
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Piecz 10-20 minut.
Krok 5
10 min
Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.
Krok 6
15 min
Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów oraz orzechami.
Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.
Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!
To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka!
Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!
To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka!
Komentarze 1