Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.
Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka wielkanocnego z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!
To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka! Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić mazurek wielkanocny!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Mąkę połącz z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Krok 2
5 min
Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.
Krok 3
5 min
Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
Krok 4
15 min
Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.
Krok 5
10 min
Do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
Krok 6
10 min
Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.
Krok 1
z
6
Mąkę połącz z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Krok 2
z
6
Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.
Krok 3
z
6
Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
Krok 4
z
6
Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.
Krok 5
z
6
Do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
Krok 6
z
6
Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
7
A
Agata
Po prostu cudo🥰
I
Iza
Ciasto twarde!!!!!
C
Czesław
Z tym cukrem to chyba "lekka" przesada, może odwrotnie ,puder do ciasta a cukier do polewy
M
Marta
Ciasto wyszło mi twarde jak kamień. Nie da się go ugryźć
K
Kamila
Nie polecam tego przepisu, za dużo cukru i o wiele za dużo masła do ciasta. Wychodzi twarde za bardzo maślane. Dziwny smak po upieczeniu. Nawet wygląd na zdjęciu ciasta a to co wychodzi w rzeczywistości to dwie różne rzeczy. Sposób przygotowania masy jest również dla mnie nie oczywisty na podany czas przygotowania masa jest zbyt płynna i nie zastyga. Masa w smaku całkiem dobra ale ze spodem nie bardzo zjadliwa
H
Helena Kinur
Jak na moje oko przepis jest fajny ale jeszcze go nie robiłam więc muszę go zrobić wtedy będę mogła coś więcej powiedzieć dziękuję pozdrawiam
M
Marcelina
Ile cukru do ciasta a ile do pomady ?
Winiary
Expert
Marcelino, do ciasta dodajemy 2 szklanki, do masy dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder. Pozdrawiamy!
Komentarze 7