Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

(10)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka krupczatka
250  g
Masło
3 
Żółtko
1 
Jajko
2  szklanek
Cukier
2  łyżek
Cukier puder
trochę
Migdały
1  szklanka
Śmietana 30%
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.56 g
Węglowodany
28.21 g
Tłuszcze
10.06 g
Wartość energetyczna
210.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.

Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka wielkanocnego z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!

To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka! Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić mazurek wielkanocny!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę połącz z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.
  • Krok 3

    5 min
    Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
  • Krok 4

    15 min
    Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.
  • Krok 5

    10 min
    Do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Krok 6

    10 min
    Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.
Mazurek wielkanocny

Krok 1 z 6

Mąkę połącz z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

Mazurek wielkanocny

Krok 2 z 6

Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.

Mazurek wielkanocny

Krok 3 z 6

Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.

Mazurek wielkanocny

Krok 4 z 6

Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.

Mazurek wielkanocny

Krok 5 z 6

Do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.

Mazurek wielkanocny

Krok 6 z 6

Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marcelina

Ile cukru do ciasta a ile do pomady ?

Winiary
Expert

Marcelino, do ciasta dodajemy 2 szklanki, do masy dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu