Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek wielkanocny

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka krupczatka
250 g
Masło
3 
Żółtko
1 
Jajko
2 szklanek
Cukier
2 łyżek
Cukier puder
1 trochę
Migdały
1 szklanka
Śmietana 30%
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 trochę
Migdały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
211.14 kcal
Węglowodany
28.22 g
Białko
2.57 g
Tłuszcze
10.07 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
30 min
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków.
Krok 2
10 min
Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
Krok 3
10 min
Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
Krok 4
20 min
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Piecz 10-20 minut.
Krok 5
10 min
Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.
Krok 6
15 min
Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów oraz orzechami.
Mazurek wielkanocny

Krok 1 z 6

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków.

Mazurek wielkanocny

Krok 2 z 6

Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.

Mazurek wielkanocny

Krok 3 z 6

Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.

Mazurek wielkanocny

Krok 4 z 6

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Piecz 10-20 minut.

Mazurek wielkanocny

Krok 5 z 6

Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.

Mazurek wielkanocny

Krok 6 z 6

Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów oraz orzechami.

Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.

Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!

To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika