Mazurek z masą krówkową
120min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
2
Jajko
3 szklanek
Mąka pszenna
200 g
Masło
5 łyżek
Śmietana
0.75 szklanka
Cukier
500 g
Masa krówkowa
1 trochę
Migdały
1 trochę
Słonecznik łuskany
1 trochę
Żurawina
.
Wartości odżywcze
Białko
4.93 g
Węglowodany
36.54 g
Tłuszcze
11.61 g
Wartość energetyczna
263.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
15 min
Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Krok 2
70 min
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 3
25 min
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.
Krok 4
10 min
Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.
Mazurek to ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w okresie wielkanocnym. Masa krówkowa, którą tu znajdziecie zadziała na Wasze kubeczki smakowe wręcz hipnotyzująco. Wrażenie pozostaje niezapomniane przez długi czas. Samo ciasto świetnie nadaje się na przyjęcia i rodzinne spotkania. Smacznego!
Komentarze 0