
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Mazurek z masą krówkową

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
70 minKrok 3
25 minKrok 4
10 min
Krok 1 z 4
Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.

Krok 2 z 4
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

Krok 3 z 4
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.

Krok 4 z 4
Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0