Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek z masą krówkową

0
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Kamyk114

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 
Jajko
3  szklanek
Mąka pszenna
200  g
Masło
5  łyżek
Śmietana
0.75  szklanka
Cukier
500  g
Masa krówkowa
trochę
Migdały
trochę
Słonecznik łuskany
trochę
Żurawina

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.93 g
Węglowodany
36.54 g
Tłuszcze
11.61 g
Wartość energetyczna
263.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Krok 2
70 min
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 3
25 min
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.
Krok 4
10 min
Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.
Mazurek z masą krówkową

Krok 1 z 4

Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.

Mazurek z masą krówkową

Krok 2 z 4

Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

Mazurek z masą krówkową

Krok 3 z 4

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.

Mazurek z masą krówkową

Krok 4 z 4

Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.

Mazurek to ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w okresie wielkanocnym. Masa krówkowa, którą tu znajdziecie zadziała na Wasze kubeczki smakowe wręcz hipnotyzująco. Wrażenie pozostaje niezapomniane przez długi czas. Samo ciasto świetnie nadaje się na przyjęcia i rodzinne spotkania. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika