Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek z budyniem śmietankowym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Mazurek z budyniem śmietankowym

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
175  g
Mąka pszenna
25  g
Cukier puder
100  g
Masło
1  łyżka
Śmietana 18%
1 
Żółtko
450  ml
Mleko
100  g
Biała czekolada
trochę
Bakalie
4  łyżek
Konfitura malinowa Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.8 g
Wartość energetyczna
521 kcal
Tłuszcze
32.9 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielkanoc niesie ze sobą wiele tradycji. Jedną z nich są mazurki wielkanocne. Te pyszne, ozdobne ciasta są symbolem radości i odradzającej się przyrody.


Mazurki mają różnorodne składniki, ale podstawą jest zazwyczaj kruche ciasto, wypełnione aromatyczną polewą. Charakterystyczną cechą mazurków jest również ich wykończenie. Tradycyjnie ozdabiane są lukrem, bakaliami, czekoladą czy kolorowymi posypkami, tworzącymi niepowtarzalne kompozycje.


Mazurki nie tylko doskonale smakują, ale mają też głębsze znaczenie symboliczne. Ich kształty i dekoracje nawiązują do wiosennych motywów – kwiatów, ptaków czy zajączków. To element naszej kultury i wielu rodzinnych tradycji. Wymyślanie i układanie na nich wzorów to zabawa dla wszystkich pokoleń.


Mazurek z naszego przepisu, zamiast zwyczajowej kajmakowej polewy, ma krem przygotowany z budyniu śmietankowego bez cukru WINIARY i białej czekolady. Do tego warto dodać domową konfiturę z malin, porzeczek lub innych leśnych owoców. Jej intensywny aromat i lekko kwaskowaty, świeży smak, przyjemnie balansuje słodycz czekolady i budyniu. Uwaga, ciasto szybko znika! Ale jest dobra wiadomość: nie trzeba koniecznie czekać do Wielkanocy, bo ponownie go przygotować. Tymczasem życzymy radosnych świąt i smacznego mazurka!

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    60 min
    Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Krok 2

    30 min
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
  • Krok 3

    15 min
    Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
  • Krok 4

    1 min
    Konfiturę rozprowadzamy na spodzie ciasta.
  • Krok 5

    3 min
    Z mleka odlewamy 100 ml, a resztę zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z zawartością opakowania budyniu WINIARY.
  • Krok 6

    5 min
    Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Gorący budyń wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
  • Krok 7

    2 min
    Wierzch dekorujemy bakaliami i ew. czekoladą lub kajmakiem.
Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 1 z 7

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 2 z 7

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 3 z 7

Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 4 z 7

Konfiturę rozprowadzamy na spodzie ciasta.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 5 z 7

Z mleka odlewamy 100 ml, a resztę zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z zawartością opakowania budyniu WINIARY.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 6 z 7

Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Gorący budyń wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.

Mazurek z budyniem śmietankowym

Krok 7 z 7

Wierzch dekorujemy bakaliami i ew. czekoladą lub kajmakiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu