Mazurek z płatków owsianych
135min
Łatwy
1 łyżeczka
2 szklanek
Płatki owsiane
4
Jajko
85 g
Masło
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.65 szklanka
Cukier
3 płaskich łyżek
Miód
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
1 słoik
Dżem
1 taca
Biała czekolada
1 opakowanie
Serek homogenizowany
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
5 min
Płatki owsiane upraż na suchej patelni na lekko rumiany kolor.
Krok 2
5 min
Miękkie masło włóż do miski i dodaj oddzielone od białek żółtka oraz miód, dokładnie ukręć na puch.
Krok 3
5 min
Do ubitych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz płatki owsiane.
Krok 4
5 min
Białka ubij wraz z cukrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy owsianej.
Krok 5
3 min
Blaszkę wyłóż pergaminem i wyłóż na nią gotową masę owsianą.
Krok 6
1 min
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.
Krok 7
1 min
Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź.
Krok 8
5 min
Przestudzone ciasto przekrój na 2 części, posmaruj marmoladą i złóż tak, aby marmolada była na wierzchu.
Krok 9
5 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. pokrusz ją do miseczki, w oddzielnym rondelku zagotuj wodę i ustaw nad nim miskę z czekoladą, pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści.
Krok 10
2 min
Kiedy czekolada będzie miała płynną konsystencję dodaj serek homogenizowany i dokładnie połącz.
Krok 11
1 min
Wylej polewę na wierzch ciasta i umieść je w lodówce na ok 60 minut.
Oryginalny mazurek na chrupkim spodzie, przekładany marmoladą, z pysznym śmietankowym kremem z białą czekoladą. Specjalne ciasto przyrządzamy z prażonych płatków owsianych, z dodatkiem mielonych orzechów na niezawodnym Proszku do pieczenia WINIARY. Do przełożenia najlepsze będą domowe konfitury, ale świetna jest również zwykła marmolada, którą możemy uszlachetnić dodatkiem otartej skórki cytrusowej lub dwiema łyżkami płatków róży w cukrze. Gotowy mazurek z płatków owsianych możemy udekorować fantazyjnie stopioną gorzką czekoladą.
Komentarze 0