Sos z podgrzybków
24min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.58 g
Węglowodany
12.8 g
Tłuszcze
13.41 g
Wartość energetyczna
162.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
24 min
Krok 1
10 min
Rozmrożone grzyby oczyścić, drobno pokroić, podsmażyć na maśle.
Krok 2
5 min
Do grzybów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć ją. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
2 min
Wlać 2 szklanki wody i zagotować.
Krok 4
5 min
Mąkę wymieszać ze śmietaną i połową szklanki zimnej wody. Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować.
Krok 5
2 min
Sos doprawić do smaku Ziarenkami.
Sos z podgrzybków to idealny dodatek do mięs. Świetnie skomponuje się na przykład z pieczenią. Samodzielnie przyrządzony smakuje jeszcze lepiej i potrafi stanowić o charakterze całej potrawy. Przyprawa jarzynka WINIARY sprawi, że sos będzie jeszcze smaczniejszy i idealnie dopełni cały obiad. Smacznego!
Komentarze 0