Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

(1)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MAMA54
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Wieprzowina surowa
1 
Cebula
200  g
Pieczarki
2 
Ogórek kiszony
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Kwaśna śmietana
2 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Mąka pszenna
2  ząbków
3  łyżek
Smalec
2 
Papryka czerwona
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.22 g
Węglowodany
10.54 g
Tłuszcze
27.62 g
Wartość energetyczna
452.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso.
Krok 3
10 min
Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.
Krok 5
10 min
Dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć.
Krok 6
35 min
Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości.
Krok 7
10 min
Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Połączyć z mięsem, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 1 z 7

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 2 z 7

Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 3 z 7

Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 4 z 7

Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 5 z 7

Dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 6 z 7

Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Krok 7 z 7

Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Połączyć z mięsem, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą i sycącą potrawę, to gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami będzie czymś, czego szukasz! Przepis na gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami należy do tradycyjnej kuchni, nawiązującej do kuchni naszych babć. Dodatek warzyw nadaje gulaszowi słodkawego posmaku, a duszenie sprawia, że wieprzowina staje się miękka.

Kilogram mięsa wieprzowego bez kości umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i zrumień mięso. Przełóż je do dużego rondla, podlej 2 szklankami wody, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solę i pieprzem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane pieczarki. Dodaj do mięsa i duś do miękkości wszystkich składników.

Połącz 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami śmietany, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, zmieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do mięsa, dodaj pokrojone w kostkę ogórki, zagotuj całość, mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba. Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami gotowy ! Podawaj na ciepło.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami można serwować zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i ryżem lub pieczywem. Doskonale komponuje się też z surówką z buraków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.2g / 36%
Węglowodany
10.5g / 9%
Tłuszcze
27.6g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 06/15/2021 - 14:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha