Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.3 g
Węglowodany
20.8 g
Tłuszcze
7.28 g
Wartość energetyczna
159.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
Krok 2
10 min
W rondelku rozgrzać masło, wsypać utarte warzywa i ciągle mieszając, podsmażyć. Następnie wlać 4 szklanki wody, dodać ziemniaki, brokuł, posiekaną cebulę i por.
Krok 3
15 min
Gotować do miękkości ziemniaków.
Krok 4
10 min
Następnie wyjąć kilka różyczek brokułów, a resztę zmiksować razem z ziemniakami. Pod koniec dodać śmietankę, przyprawić do smaku, podgrzać.
Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym jest niezwykle delikatna, a przy tym niesamowicie smaczna. Jej lekkość, a zarazem wyrazisty smak jest kulinarnym fenomenem. Do tego wygląda naprawdę zachęcająco. To wszystko razem sprawia, że ten przepis to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Komentarze 0