Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem to sprawdzony pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza dla miłośników dań takich jak
lasagne. Wykorzystując jedno opakowanie WINIARY Pomysłu na… zapiekankę makaronową z szynką oraz 250 gramów piersi z kurczaka otrzymasz 4 porcje zapiekanki. Przygotowanie jej nie zajmie wiele czasu, bo zarówno podduszenie szpinaku, jak i przesmażenie kurczaka trwa tylko chwilę. Zapiekanie zajmuje pół godziny, warto jednak wcześniej rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Jak przygotować zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem , czyli nieco inną wersję klasycznej
lasanii? Zawartość opakowania WINIARY Pomysłu na... zapiekankę makaronową z szynką połącz z 60 mililitrami wody i 100 mililitrami śmietanki 12%. Wymieszaj dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę.
Rozmroź szpinak. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wyłóż szpinak i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju, doprawiając solą i pieprzem.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp surowy makaron świderki, wyłóż na niego podduszony szpinak oraz przesmażone kawałki kurczaka. Zalej przygotowanym na początku sosem, a wierzch posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem w tylu
lazanii będzie gotowa.
Komentarze 1