Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

(0)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IzabelaM

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Mleko
50  g
Czekolada gorzka
1 
Jajko
0.66  szklanka
Cukier
0.25  szklanka
Olej
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Kakao
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  łyżeczka
Soda
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5  l
Mleko
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Cukier
250  g
Masło lub margaryna
2  opakowań
Galaretka o smaku malinowym WINIARY
1  szklanka
Woda
trochę
Maliny
trochę
Jeżyny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.2 g
Węglowodany
47.14 g
Tłuszcze
27.69 g
Wartość energetyczna
487.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową, zwieńczone galaretką z malinami i jeżynami.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    50 min
    Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
  • Krok 2

    25 min
    Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
  • Krok 3

    40 min
    Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
  • Krok 4

    65 min
    Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 1 z 4

Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 2 z 4

Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 3 z 4

Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 4 z 4

Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Szybki piernik z dżemem - przepis

    Szybki piernik z dżemem - przepis

    1 godz 37 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik z mandarynkami i kokosem

    Sernik z mandarynkami i kokosem

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu