Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową, zwieńczone galaretką z malinami i jeżynami.
Przygotowanie
180 min
Krok 1
50 min
Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Krok 2
25 min
Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Krok 3
40 min
Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
Krok 4
65 min
Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Krok 1
z
4
Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Krok 2
z
4
Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Krok 3
z
4
Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
Krok 4
z
4
Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0