Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

0
82 min
Łatwy

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

640 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier
2 
Żółtko
1 
Jajko
1 kostka
Margaryna
2 łyżek
Śmietana 18%
3.5 szklanek
Mleko
6 łyżek
Cukier
210 g
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
19.58 g
Białko
9.44 g
Wartość energetyczna
438.54 kcal
Węglowodany
52.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
15 min
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.
Krok 2
5 min
Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
Krok 3
2 min
Budyń: W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
Krok 4
10 min
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Krok 5
5 min
Gorący budyń wylać na truskawki i zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
Krok 6
45 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez 45 minut w 175 stop.
Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 1 z 6

Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 2 z 6

Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 3 z 6

Budyń: W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 4 z 6

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 5 z 6

Gorący budyń wylać na truskawki i zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Krok 6 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez 45 minut w 175 stop.

Proste i smaczne kruche ciasto truskawkowo-czekoladowe do niedzielnej kawusi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika