Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Proste i smaczne kruche ciasto truskawkowo-czekoladowe do niedzielnej kawusi.
Przygotowanie
82 min
Krok 1
15 min
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.
Krok 2
5 min
Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
Krok 3
2 min
Budyń: W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
Krok 4
10 min
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Krok 5
5 min
Gorący budyń wylać na truskawki i zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
Krok 6
45 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez 45 minut w 175 stop.
Krok 1
z
6
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.
Krok 2
z
6
Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
Krok 3
z
6
Budyń: W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
Krok 4
z
6
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Krok 5
z
6
Gorący budyń wylać na truskawki i zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
Krok 6
z
6
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez 45 minut w 175 stop.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0