Spaghetti to rodzaj włoskiego makaronu, który można przygotować na wiele sposobów, odpowiednio dobierając do niego sos. Najbardziej popularne wydania to
spaghetti po neapolitańsku (z sosem pomidorowym), spaghetti po bolońsku (z sosem mięsnym) oraz
spaghetti carbonara (z sosem na bazie jajek i pieprzu). Jeśli jednak znudziły cię te najpopularniejsze odsłony, mamy dla ciebie przepis na
spaghetti z tuńczykiem. Postaw na interesującą odmianę kulinarną i wypróbuj je już dziś!
Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 puszki tuńczyka w wodzie, cebula, czosnek i śmietana. Do zagęszczenia przydadzą się 2 łyżki mąki, a do przyprawienia – pieprz i ziarenka smaku WINIARY.
Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie miękka, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Odcedź tuńczyka z wody i dodaj na patelnię. Ściągnij z ognia, oprósz 2 łyżkami mąki i wlej śmietanę 18%. Wymieszaj dokładnie i postaw z powrotem na małym ogniu. Podgrzewaj sos, ciągle mieszając, aż uzyska pożądaną gęstość. Dopraw pieprzem i ziarenkami smaku WINIARY.
Do
spaghetti z tuńczykiem niezbędny będzie rzecz jasna makaron spaghetti. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, do miękkości, którą lubisz najbardziej. Dodaj do niego sos – et voila,
spaghetti z tuńczykiem gotowe!
Komentarze 0