Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spaghetti to rodzaj włoskiego makaronu, który można przygotować na wiele sposobów, odpowiednio dobierając do niego sos. Najbardziej popularne wydania to spaghetti po neapolitańsku (z sosem pomidorowym), spaghetti po bolońsku (z sosem mięsnym) oraz spaghetti carbonara (z sosem na bazie jajek i pieprzu). Jeśli jednak znudziły cię te najpopularniejsze odsłony, mamy dla ciebie przepis na spaghetti z tuńczykiem. Postaw na interesującą odmianę kulinarną i wypróbuj je już dziś!
Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 puszki tuńczyka w wodzie, cebula, czosnek i śmietana. Do zagęszczenia przyda się sos koperkowy WINIARY.
Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie miękka, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj sos koperkowy WINIARY rozmieszany z wodą i śmietanką. Ściągnij z ognia. Odcedź tuńczyka z wody i dodaj do makaronu z sosem. Dopraw pieprzem i bazylią.
Do spaghetti z tuńczykiem niezbędny będzie rzecz jasna makaron spaghetti. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, do miękkości, którą lubisz najbardziej. Dodaj do niego sos – et voila, spaghetti z tuńczykiem gotowe!
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente lub wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelnie wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion warzywny WINIARY i zagotowujemy. Koperek drobno siekamy. Mąkę mieszamy z 200ml. Zimnej wody i wlewamy na patelnie. Całość zagotowujemy. Do gorącego płynu dodajemy posiekany koperek i dokłądnie mieszamy.
Ściągamy z ognia. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy i całość mieszamy. Doprawiamy Bulionem warzywnym WINIARY i pieprzem.
Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane bazylią.