Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti z tuńczykiem

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Makaron Wstążki
2 puszek
Tuńczyk
2 ząbków
Czosnek
1 
Cebula
200 g
Śmietana 18%
20 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
390.61 kcal
Białko
13.09 g
Węglowodany
63.07 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Krok 2
13 min
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i wrzucamy odcedzony z wody tuńczyk do całości.
Krok 3
5 min
Ściągamy z ognia, oprószamy całość mąką i wlewamy śmietanę. Na minimalnym ogniu mieszamy sos doprowadzając do konsystencji gęstej, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną "Ziarenek smaku".
Krok 4
10 min
Makaron odgrzewam zawsze na niewielkiej ilości masła na patelni, całość dekoruję świeżą bazylią.
Spaghetti z tuńczykiem

Krok 1 z 4

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 2 z 4

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i wrzucamy odcedzony z wody tuńczyk do całości.

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 3 z 4

Ściągamy z ognia, oprószamy całość mąką i wlewamy śmietanę. Na minimalnym ogniu mieszamy sos doprowadzając do konsystencji gęstej, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną "Ziarenek smaku".

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 4 z 4

Makaron odgrzewam zawsze na niewielkiej ilości masła na patelni, całość dekoruję świeżą bazylią.

Spaghetti to rodzaj włoskiego makaronu, który można przygotować na wiele sposobów, odpowiednio dobierając do niego sos. Najbardziej popularne wydania to spaghetti po neapolitańsku (z sosem pomidorowym), spaghetti po bolońsku (z sosem mięsnym) oraz spaghetti carbonara (z sosem na bazie jajek i pieprzu). Jeśli jednak znudziły cię te najpopularniejsze odsłony, mamy dla ciebie przepis na spaghetti z tuńczykiem. Postaw na interesującą odmianę kulinarną i wypróbuj je już dziś!

Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 puszki tuńczyka w wodzie, cebula, czosnek i śmietana. Do zagęszczenia przydadzą się 2 łyżki mąki, a do przyprawienia – pieprz i ziarenka smaku WINIARY.

Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie miękka, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Odcedź tuńczyka z wody i dodaj na patelnię. Ściągnij z ognia, oprósz 2 łyżkami mąki i wlej śmietanę 18%. Wymieszaj dokładnie i postaw z powrotem na małym ogniu. Podgrzewaj sos, ciągle mieszając, aż uzyska pożądaną gęstość. Dopraw pieprzem i ziarenkami smaku WINIARY.

Do spaghetti z tuńczykiem niezbędny będzie rzecz jasna makaron spaghetti. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, do miękkości, którą lubisz najbardziej. Dodaj do niego sos – et voila, spaghetti z tuńczykiem gotowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika