Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti z tuńczykiem
Dodaj do CookBook

Spaghetti z tuńczykiem

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kasiasz108
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Makaron spaghetti
1.5  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  puszek
Tuńczyk
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
200  ml
Śmietanka 18% lub 30%
trochę
Pieprz i sól
trochę
Bazylia
1  łyżka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.1 g
Wartość energetyczna
435.7 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
12.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Spaghetti to rodzaj włoskiego makaronu, który można przygotować na wiele sposobów, odpowiednio dobierając do niego sos. Najbardziej popularne wydania to spaghetti po neapolitańsku (z sosem pomidorowym), spaghetti po bolońsku (z sosem mięsnym) oraz spaghetti carbonara (z sosem na bazie jajek i pieprzu). Jeśli jednak znudziły cię te najpopularniejsze odsłony, mamy dla ciebie przepis na spaghetti z tuńczykiem. Postaw na interesującą odmianę kulinarną i wypróbuj je już dziś!

Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Przepis nie jest skomplikowany. Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 puszki tuńczyka w wodzie, cebula, czosnek i śmietana. Do zagęszczenia przyda się sos koperkowy WINIARY.

Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie miękka, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj sos koperkowy WINIARY rozmieszany z wodą i śmietanką. Ściągnij z ognia. Odcedź tuńczyka z wody i dodaj do makaronu z sosem. Dopraw pieprzem i bazylią.

Do spaghetti z tuńczykiem niezbędny będzie rzecz jasna makaron spaghetti. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, do miękkości, którą lubisz najbardziej. Dodaj do niego sos – et voila, spaghetti z tuńczykiem gotowe!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente lub wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    13 min
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelnie wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion warzywny WINIARY i zagotowujemy. Koperek drobno siekamy. Mąkę mieszamy z 200ml. Zimnej wody i wlewamy na patelnie. Całość zagotowujemy. Do gorącego płynu dodajemy posiekany koperek i dokłądnie mieszamy.
  • Krok 3

    1 min
    Ściągamy z ognia. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy i całość mieszamy. Doprawiamy Bulionem warzywnym WINIARY i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane bazylią.
Spaghetti z tuńczykiem

Krok 1 z 4

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente lub wg instrukcji na opakowaniu.

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 2 z 4

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni do uzyskania jej miękkości, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelnie wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion warzywny WINIARY i zagotowujemy. Koperek drobno siekamy. Mąkę mieszamy z 200ml. Zimnej wody i wlewamy na patelnie. Całość zagotowujemy. Do gorącego płynu dodajemy posiekany koperek i dokłądnie mieszamy.

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 3 z 4

Ściągamy z ognia. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy i całość mieszamy. Doprawiamy Bulionem warzywnym WINIARY i pieprzem.

Spaghetti z tuńczykiem

Krok 4 z 4

Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Dla sportowców
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Źródło błonnika
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu