Dania z ryb to dla wielu osób idealny piątkowy obiad. Można je również jadać, gdy znudzą Ci się tradycyjne potrawy mięsne bazujące na drobiu czy wieprzowinie. Filet rybny w cieście naleśnikowym stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej ryby w panierce z jajka i bułki tartej. Jak przyrządzić takie danie? To bardzo proste!
Chcąc przygotować przepis na rybę w cieście naleśnikowym, najlepiej zacząć od wyboru odpowiedniego rodzaju ryby. Dużą popularnością cieszą się filety z mintaja. Oprócz tego można zdecydować się również na dorsza, morszczuka albo mirunę. Wszystkie instrukcje wyglądają dokładnie tak samo - niezależnie od tego, jaki filet ostatecznie zostanie wybrany.
Żeby filet rybny w cieście naleśnikowym wyszedł smacznie, musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. Ryba powinna być odpowiednio wcześnie wyjęta z zamrażarki, a po rozmrożeniu - opłukana wodą i osuszona. Dzięki temu można będzie ją właściwie usmażyć, żeby w środku nie była surowa. Poza tym dzięki osuszeniu ręcznikiem pozbędziesz się nadmiaru wody, więc olej nie będzie strzelał podczas smażenia.
Pamiętaj także o odpowiednio wczesnym wyjęciu z lodówki jaj i mleka na ciasto. Podobnie jak w przypadku przygotowywania ciast należy używać tych produktów w temperaturze pokojowej, a nie schłodzonych w lodówce. Samo łączenie składników to żadne wyzwanie - miesza się je ze sobą tak samo jak do naleśników.
Filety doprawione solą i pieprzem należy zanurzyć w cieście naleśnikowym i od razu kłaść na rozgrzaną patelnię. Wystarczy kilka minut smażenia z obu stron i filet z ryby w cieście naleśnikowym jest już gotowy!
Przepis na rybę w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje, gdy filety podasz z frytkami i surówką. Nie zapomnij też o odpowiednim sosie. Częstym wyborem jest sos tatarski, my jednak polecamy nieoczywiste rozwiązanie - pyszny sos REMULADA.