Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba w cieście naleśnikowym

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Filet z ryby
3 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
0.33 szklanka
Mleko
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szklanka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.24 g
Węglowodany
14.45 g
Tłuszcze
67.27 g
Wartość energetyczna
755.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Każdy filet kroję na 3 - 4 części. Osuszam rybę dokładnie ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
W niewielkiej miseczce umieszczam mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajko, sól, pieprz i mleko. Całość miksuję za pomocą miksera lub blendera na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.
Krok 3
2 min
Kawałki osuszonej ryby maczam w gęstym cieście naleśnikowym i od razu kładę na dobrze rozgrzany olej na patelni.
Krok 4
8 min
Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.
Ryba w cieście naleśnikowym

Krok 1 z 4

Każdy filet kroję na 3 - 4 części. Osuszam rybę dokładnie ręcznikiem papierowym.

Ryba w cieście naleśnikowym

Krok 2 z 4

W niewielkiej miseczce umieszczam mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajko, sól, pieprz i mleko. Całość miksuję za pomocą miksera lub blendera na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.

Ryba w cieście naleśnikowym

Krok 3 z 4

Kawałki osuszonej ryby maczam w gęstym cieście naleśnikowym i od razu kładę na dobrze rozgrzany olej na patelni.

Ryba w cieście naleśnikowym

Krok 4 z 4

Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.

Ryba w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu, jest wtedy wyjątkowo chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Dodatek proszku do pieczenia WINIARY sprawia, że panierka z ciasta naleśnikowego jest wyjątkowo puszysta i lekka. Wybierz filety z ulubionej białej ryby i wypróbuj przepis na rybę w cieście naleśnikowym już dziś! Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich.

Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym ? Za pomocą ręcznika papierowego osusz każdy filet, następnie pokrój go 3–4 mniejsze części. W misce zmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia WINIARY, jajko, mleko, sól i pieprz. Zmiksuj na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki, jeśli zbyt gęste – dolej nieco mleka.

Kawałki ryby zamocz w cieście naleśnikowym i wykładaj od razu na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Ryba w cieśnie naleśnikowym gotowa!

Tak przygotowaną rybę w cieście naleśnikowym należy serwować na ciepło. Dobrze pasują do niej frytki lub ryż. Warto danie wzbogacić o ulubioną surówkę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika