Kasza gryczana z pieczarkami
25min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.53 g
Węglowodany
40.99 g
Tłuszcze
8.89 g
Wartość energetyczna
265.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
10 min
Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
5 min
Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem z cebulą podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Krok 4
5 min
Połączyć z ugotowaną kaszą i wymieszać.
Danie łatwe do przygotowania, co nie oznacza, że mniej smaczne. Kasza gryczana z pieczarkami idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i surówek, ale możemy zjeść ją samodzielnie. Odpowiednio przyrządzona kasza jest produktem smacznym i zdrowym, co sprawia, że przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami warto uwzględnić w swojej kuchni.
Kaszę gryczaną z pieczarkami możesz przygotować, używając kaszy pakowanej w torebki, jednak dużo lepszy rezultat uzyskasz, sięgając po sypką kaszę. Odmierz 1,5 szklanki kaszy, wsyp do garnka i zalej ją 3 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pokrój kilogram pieczarek w plastry. Jeśli chcesz, możesz wcześniej obrać pieczarki, jednak nie jest to konieczne. Gdy dodajesz nieobrane pieczarki, pamiętaj tylko, by wcześniej dokładnie je wyszorować. Pokrojone pieczarki dodaj do cebuli. Podsmaż całość, a pod koniec dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI.
Połącz ugotowaną kaszę z pieczarkami podsmażonymi z cebulą i wymieszaj dokładnie. Kasza gryczana z pieczarkami już gotowa! Podawaj gorącą.
Kaszę gryczaną z pieczarkami możesz przygotować, używając kaszy pakowanej w torebki, jednak dużo lepszy rezultat uzyskasz, sięgając po sypką kaszę. Odmierz 1,5 szklanki kaszy, wsyp do garnka i zalej ją 3 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pokrój kilogram pieczarek w plastry. Jeśli chcesz, możesz wcześniej obrać pieczarki, jednak nie jest to konieczne. Gdy dodajesz nieobrane pieczarki, pamiętaj tylko, by wcześniej dokładnie je wyszorować. Pokrojone pieczarki dodaj do cebuli. Podsmaż całość, a pod koniec dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI.
Połącz ugotowaną kaszę z pieczarkami podsmażonymi z cebulą i wymieszaj dokładnie. Kasza gryczana z pieczarkami już gotowa! Podawaj gorącą.
Komentarze 0