Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasza gryczana z pieczarkami

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5 szklanek
Kasza gryczana
1 kg
Pieczarki
3 
Cebula
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.53 g
Węglowodany
40.99 g
Tłuszcze
8.89 g
Wartość energetyczna
265.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
5 min
Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem z cebulą podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Krok 4
5 min
Połączyć z ugotowaną kaszą i wymieszać.
Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 1 z 4

Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 2 z 4

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 3 z 4

Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem z cebulą podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 4 z 4

Połączyć z ugotowaną kaszą i wymieszać.

Danie łatwe do przygotowania, co nie oznacza, że mniej smaczne. Kasza gryczana z pieczarkami idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i surówek, ale możemy zjeść ją samodzielnie. Odpowiednio przyrządzona kasza jest produktem smacznym i zdrowym, co sprawia, że przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami warto uwzględnić w swojej kuchni.

Kaszę gryczaną z pieczarkami możesz przygotować, używając kaszy pakowanej w torebki, jednak dużo lepszy rezultat uzyskasz, sięgając po sypką kaszę. Odmierz 1,5 szklanki kaszy, wsyp do garnka i zalej ją 3 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pokrój kilogram pieczarek w plastry. Jeśli chcesz, możesz wcześniej obrać pieczarki, jednak nie jest to konieczne. Gdy dodajesz nieobrane pieczarki, pamiętaj tylko, by wcześniej dokładnie je wyszorować. Pokrojone pieczarki dodaj do cebuli. Podsmaż całość, a pod koniec dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI.

Połącz ugotowaną kaszę z pieczarkami podsmażonymi z cebulą i wymieszaj dokładnie. Kasza gryczana z pieczarkami już gotowa! Podawaj gorącą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika