Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

(1)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5  szklanek
Kasza gryczana
1  kg
Pieczarki
3 
Cebula
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.53 g
Węglowodany
40.99 g
Tłuszcze
8.89 g
Wartość energetyczna
265.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie łatwe do przygotowania, co nie oznacza, że mniej smaczne. Kasza gryczana z pieczarkami idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i surówek, ale możemy zjeść ją samodzielnie. Odpowiednio przyrządzona kasza jest produktem smacznym i zdrowym, co sprawia, że przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami warto uwzględnić w swojej kuchni.

Kaszę gryczaną z pieczarkami możesz przygotować, używając kaszy pakowanej w torebki, jednak dużo lepszy rezultat uzyskasz, sięgając po sypką kaszę. Odmierz 1,5 szklanki kaszy, wsyp do garnka i zalej ją 3 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pokrój kilogram pieczarek w plastry. Jeśli chcesz, możesz wcześniej obrać pieczarki, jednak nie jest to konieczne. Gdy dodajesz nieobrane pieczarki, pamiętaj tylko, by wcześniej dokładnie je wyszorować. Pokrojone pieczarki dodaj do cebuli. Podsmaż całość, a pod koniec dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI.

Połącz ugotowaną kaszę z pieczarkami podsmażonymi z cebulą i wymieszaj dokładnie. Kasza gryczana z pieczarkami już gotowa! Podawaj gorącą.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem z cebulą podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
  • Krok 4

    5 min
    Połączyć z ugotowaną kaszą i wymieszać.
Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 1 z 4

Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę gryczaną i ugotować do miękkości.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 2 z 4

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 3 z 4

Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem z cebulą podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Kasza gryczana z pieczarkami

Krok 4 z 4

Połączyć z ugotowaną kaszą i wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    1 godz Łatwy
  • Jajecznica z pieczarkami i cebulą

    Jajecznica z pieczarkami i cebulą

    25 min Łatwy
  • Sos z boczniaków

    Sos z boczniaków

    33 min Łatwy
  • Sos pieczarkowy ze śmietaną

    Sos pieczarkowy ze śmietaną

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu