Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka czekoladowa to smakowity sposób na prosty w przygotowaniu deser. Idealnie sprawdzi się jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź nasz przepis na babkę czekoladową !
Aby przygotować babkę czekoladową , będziesz potrzebować zaledwie proszku do pieczenia WINIARY, mąki, jajek, cukru, kakao, mleka, margaryny lub masła. Do samego pieczenia najlepsza będzie forma keksówka.
Najpierw w rondlu umieść mleko, cukier oraz masło lub margarynę. Postaw na wolnym ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Wtedy odstaw ją do wystygnięcia.
Weź miskę i przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia WINIARY oraz kakao. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj do nich przestudzoną masę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj masę do sypkich składników i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wnętrze keksówki wysmaruj tłuszczem (margaryną, masłem, ewentualnie olejem) i posyp cienką warstwą bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie babka czekoladowa powinna być gotowa. Możesz sprawdzić, czy jest upieczona, wbijając w nią drewniany patyczek (wykałaczkę). Jeśli po wyciągnięciu z ciasta patyczek będzie suchy, babka czekoladowa nie wymaga dalszego pieczenia. Podawaj ją po wystudzeniu.
Przygotowanie
82 min
Krok 1
5 min
Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.
Krok 2
10 min
Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
10 min
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.
Krok 4
5 min
Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Krok 5
2 min
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.
Krok 6
50 min
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Krok 1
z
6
Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.
Krok 2
z
6
Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
z
6
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.
Krok 4
z
6
Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Krok 5
z
6
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.
Krok 6
z
6
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
J
Jolanta
Jaki wymiar kablówki?
P
Patrycja
Czy można polać babkę czekolada mleczna ?
Winiary
Expert
Oczywiście, że tak. Taka polewa świetnie pasuje. Trzeba tylko pamiętać, że taka polewa może być dość słodka, co jeszcze podbije słodycz samego ciasta.
J
Julka
A jak powinna wyglądać masa powinna być gęsta czy lettko gęsta ?
Winiary
Expert
Julko, podobnie jak w innych przepisach na babki, konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta i lepiąca się - powinna ona być bardziej płynna.
y
yhym
Ogónie o co biega? czemu w przepisie jest mąka w szklankach, zamiast w gramach?
Winiary
Expert
Dobrze, że o tym wspominasz. Szklanka mąki pszennej, którą wykorzystujemy w przepisie, waży 170 g, a więc będzie to 340 g. Doprecyzujemy to na liście składników. Dziękujemy za czujność!
Komentarze 4