Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka czekoladowa

0
82 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mąka
2 
Jajko
200 g
Cukier
4 łyżek
Kakao
125 g
Margaryna
125 ml
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.41 g
Węglowodany
31.43 g
Tłuszcze
8.01 g
Wartość energetyczna
210.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
5 min
Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.
Krok 2
10 min
Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
10 min
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.
Krok 4
5 min
Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Krok 5
2 min
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.
Krok 6
50 min
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Babka czekoladowa

Krok 1 z 6

Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.

Babka czekoladowa

Krok 2 z 6

Odstawić do ostygnięcia.

Babka czekoladowa

Krok 3 z 6

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.

Babka czekoladowa

Krok 4 z 6

Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Babka czekoladowa

Krok 5 z 6

Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.

Babka czekoladowa

Krok 6 z 6

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Babka czekoladowa to smakowity sposób na prosty w przygotowaniu deser. Idealnie sprawdzi się jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź nasz przepis na babkę czekoladową !

Aby przygotować babkę czekoladową , będziesz potrzebować zaledwie proszku do pieczenia WINIARY, mąki, jajek, cukru, kakao, mleka, margaryny lub masła. Do samego pieczenia najlepsza będzie forma keksówka.

Najpierw w rondlu umieść mleko, cukier oraz masło lub margarynę. Postaw na wolnym ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Wtedy odstaw ją do wystygnięcia.

Weź miskę i przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia WINIARY oraz kakao. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj do nich przestudzoną masę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj masę do sypkich składników i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wnętrze keksówki wysmaruj tłuszczem (margaryną, masłem, ewentualnie olejem) i posyp cienką warstwą bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie babka czekoladowa powinna być gotowa. Możesz sprawdzić, czy jest upieczona, wbijając w nią drewniany patyczek (wykałaczkę). Jeśli po wyciągnięciu z ciasta patyczek będzie suchy, babka czekoladowa nie wymaga dalszego pieczenia. Podawaj ją po wystudzeniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika