Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

(3)
1 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
340  g
Mąka
2 
Jajko
200  g
Cukier
4  łyżek
Kakao
125  g
Margaryna
125  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.68 g
Węglowodany
33.47 g
Tłuszcze
8.04 g
Wartość energetyczna
220.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka czekoladowa to smakowity sposób na prosty w przygotowaniu deser. Idealnie sprawdzi się jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek dla gości. Sprawdź nasz przepis na babkę czekoladową !

Aby przygotować babkę czekoladową , będziesz potrzebować zaledwie proszku do pieczenia WINIARY, mąki, jajek, cukru, kakao, mleka, margaryny lub masła. Do samego pieczenia najlepsza będzie forma keksówka.

Najpierw w rondlu umieść mleko, cukier oraz masło lub margarynę. Postaw na wolnym ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Wtedy odstaw ją do wystygnięcia.

Weź miskę i przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia WINIARY oraz kakao. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj do nich przestudzoną masę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj masę do sypkich składników i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wnętrze keksówki wysmaruj tłuszczem (margaryną, masłem, ewentualnie olejem) i posyp cienką warstwą bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie babka czekoladowa powinna być gotowa. Możesz sprawdzić, czy jest upieczona, wbijając w nią drewniany patyczek (wykałaczkę). Jeśli po wyciągnięciu z ciasta patyczek będzie suchy, babka czekoladowa nie wymaga dalszego pieczenia. Podawaj ją po wystudzeniu.

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    5 min
    Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.
  • Krok 2

    10 min
    Odstawić do ostygnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  • Krok 5

    2 min
    Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.
  • Krok 6

    50 min
    Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Babka czekoladowa

Krok 1 z 6

Masło, mleko i cukier wlać do rondelka. Wszystko podgrzać i wymieszać.

Babka czekoladowa

Krok 2 z 6

Odstawić do ostygnięcia.

Babka czekoladowa

Krok 3 z 6

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Jajka wbić do miski, dodać przestudzone mleko i dokładnie wyieszać.

Babka czekoladowa

Krok 4 z 6

Do mąki wlewamy jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Babka czekoladowa

Krok 5 z 6

Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do keksówki.

Babka czekoladowa

Krok 6 z 6

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jolanta

Jaki wymiar kablówki?

P Patrycja

Czy można polać babkę czekolada mleczna ?

Winiary
Expert

Oczywiście, że tak. Taka polewa świetnie pasuje. Trzeba tylko pamiętać, że taka polewa może być dość słodka, co jeszcze podbije słodycz samego ciasta.

J Julka

A jak powinna wyglądać masa powinna być gęsta czy lettko gęsta ?

Winiary
Expert

Julko, podobnie jak w innych przepisach na babki, konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta i lepiąca się - powinna ona być bardziej płynna.

y yhym

Ogónie o co biega? czemu w przepisie jest mąka w szklankach, zamiast w gramach?

Winiary
Expert

Dobrze, że o tym wspominasz. Szklanka mąki pszennej, którą wykorzystujemy w przepisie, waży 170 g, a więc będzie to 340 g. Doprecyzujemy to na liście składników. Dziękujemy za czujność!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe à la brownie

    Ciasto czekoladowe à la brownie

    1 godz 20 min Łatwy
  • Szybki placek drożdżowy

    Szybki placek drożdżowy

    1 godz 45 min Łatwy
  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Zwykłe pszenne bułeczki

    Zwykłe pszenne bułeczki

    2 godz 5 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu