Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ser

Przepisy na dania bogate w wapń

Aby nasze kości były mocne i zdrowe, codziennie powinniśmy spożywać produkty zawierające wapń. Które potrawy są prawdziwym źródłem tego cennego pierwiastka? 

Przepisy 7

Ćwikła

Ćwikła

1 godz 50 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

5 min Łatwy
Szybkie PĄCZKI LANE

Szybkie PĄCZKI LANE

42 min Łatwy
Proziaki - placki z Bieszczad

Proziaki - placki z Bieszczad

29 min Łatwy
Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy

4 min Łatwy
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

1 godz 22 min Łatwy

Produkty z wysoką zawartością wapnia 

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który wchodzi w skład kości, zapewniając ich prawidłową twardość i wytrzymałość. Długotrwałe niedobory wapnia zwiększają ryzyko wystąpienia złamań i osteoporozy u osób dorosłych, a u dzieci dodatkowo mogą doprowadzić do zaburzeń wzrostowych. Warto też wiedzieć, że obecność wapnia ma wpływ na krzepliwość krwi oraz prawidłową pracę mięśni. Zapotrzebowanie na ten cenny pierwiastek zmienia się wraz z wiekiem i jest zależny od płci – najwięcej, bo ok. 1500 mg na dobę, potrzebują go dzieci w okresie silnego wzrostu, kobiety w ciąży lub karmiące piersią oraz osoby po 65. roku życia. 

A które produkty są najbogatsze w wapń? Przede wszystkim nabiał, czyli mleka, sery (zwłaszcza podpuszczkowe i topione) oraz produkty po fermentacji: maślanka, jogurty, kefiry. Innym ważnym źródłem tego pierwiastka są nasiona oraz produkty sojowe, fasola, tofu, niektóre suszone owoce (figi, morele, rodzynki), część warzyw (szczypior, jarmuż, koper, brukselka, fasolka szparagowa), orzechy, a nawet mak. 

Obiad z dużą zawartością wapnia 

Na pierwsze danie warto przygotować pyszne i sycące kremy warzywne, np. ze szpinaku, zielonego groszku, fasolki czy brukselki. Aby podnieść zawartość wapnia w zupach, można do nich dodać ser feta, pokruszone orzechy lub prażone pestki słonecznika, pinii czy dyniowe. Aromatycznym dodatkiem mogą być także natarte czosnkiem grzaneczki z cieniutką warstwą roztopionego sera żółtego. 

Pyszną i sycąca potrawą, ze zwiększoną zawartością wapnia, są pieczone ryby z folii (np. dorsz, pstrąg) z dodatkiem ziemniaczków gotowanych na parze, brukselki z wody oraz kilku łyżek surówki z selera, jabłka i odrobiny pokruszonych orzechów włoskich. Całą potrawę warto przed podaniem obficie posypać świeżo skrojonym koperkiem. Dla urozmaicenia diety warto przygotowywać także dania z drobiu – zapiekane piersi z kurczaka, mielone indycze z przyprawami czy udka z piekarnika. Świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa są wszelkiego rodzaju kasze, kiełki oraz gotowane na chrupko zielone warzywa (fasolka szparagowa i brokuł). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu