Kluski leniwe
24min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
15.4 g
Węglowodany
18.47 g
Tłuszcze
22.19 g
Wartość energetyczna
332.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
24 min
Krok 1
5 min
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
2 min
Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
Krok 3
10 min
Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Krok 4
5 min
Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
Krok 5
1 min
Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Krok 6
1 min
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!
Komentarze 0