Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski leniwe

0
24 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
250 g
Ser biały
1 Płaska łyżka
Cukier
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 szczypta
Sól
20 g
Mąka pszenna
1 
Żółtko
2 łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.4 g
Węglowodany
18.47 g
Tłuszcze
22.19 g
Wartość energetyczna
332.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
2 min
Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
Krok 3
10 min
Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Krok 4
5 min
Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
Krok 5
1 min
Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Krok 6
1 min
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Kluski leniwe

Krok 1 z 6

Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.

Kluski leniwe

Krok 2 z 6

Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.

Kluski leniwe

Krok 3 z 6

Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Kluski leniwe

Krok 4 z 6

Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.

Kluski leniwe

Krok 5 z 6

Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.

Kluski leniwe

Krok 6 z 6

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika