Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!
Przygotowanie
24 min
Krok 1
5 min
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
2 min
Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
Krok 3
10 min
Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Krok 4
5 min
Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
Krok 5
1 min
Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Krok 6
1 min
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. By zrobić bułkę tartą, wystarczy rozpuścić masło w rondelku, następnie dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i zarumienić.
Krok 1
z
6
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
z
6
Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
Krok 3
z
6
Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Krok 4
z
6
Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
Krok 5
z
6
Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Krok 6
z
6
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. By zrobić bułkę tartą, wystarczy rozpuścić masło w rondelku, następnie dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i zarumienić.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0