Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski leniwe
Dodaj do CookBook

Kluski leniwe

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Ziemniaki
200  g
Twaróg półtłusty
1  Płaska łyżka
Cukier
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
20  g
Mąka pszenna
1 
Żółtko
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.5 g
Wartość energetyczna
244.6 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
10.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!


Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
  • Krok 2

    2 min
    Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
  • Krok 3

    10 min
    Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
  • Krok 5

    1 min
    Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
  • Krok 6

    1 min
    Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. By zrobić bułkę tartą, wystarczy rozpuścić masło w rondelku, następnie dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i zarumienić.
Kluski leniwe

Krok 1 z 6

Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.

Kluski leniwe

Krok 2 z 6

Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.

Kluski leniwe

Krok 3 z 6

Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Kluski leniwe

Krok 4 z 6

Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.

Kluski leniwe

Krok 5 z 6

Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.

Kluski leniwe

Krok 6 z 6

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. By zrobić bułkę tartą, wystarczy rozpuścić masło w rondelku, następnie dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i zarumienić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski kładzione z kaszy manny

    Kluski kładzione z kaszy manny

    23 min Łatwy
  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu