Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ćwikła
Dodaj do CookBook

Ćwikła

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Buraki
2  łyżek
Chrzan tarty
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
trochę
Przyprawa drobiowa ZIARENKA SMAKU WINIARY
1  szczypta
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.4 g
Wartość energetyczna
166.2 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Domowa i smakowita ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Polecamy podawanie domowej ćwikły również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco. Pyszne buraczki tarte są ponadto popularnym elementem dań świątecznych. Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy czy Bożego Narodzenia bez nich. Nic dziwnego – to wyśmienita, uwielbiana przez wielu alternatywa surówek. A w dodatku jej przygotowanie jest proste, bo ćwikła nie wymaga wielu składników. Jak przygotować ten przysmak? Niektórzy mają na niego sprawdzony przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Są osoby, którym ten smak przywołuje wspomnienia obiadów, jadanych w rodzinnym domu czy u babci. Jeśli nie masz jednak takiej receptury – nic nie szkodzi. Spieszymy z pomocą!

Umyte buraki należy umieścić we wrzącej wodzie i gotować do czasu, aż będą wystarczająco miękkie. Pamiętaj, by przez cały czas utrzymywać średni ogień pod garnkiem. Innym sposobem jest upieczenie buraczków w piekarniku, w 180 stopniach. Czas takiego pieczenia to ok. 1,5 godziny. Następnie warzywo trzeba wystudzić, po czym obrać ze skóry. Kolejny krok to starcie buraków na drobnych oczkach tarki. Teraz skrop je mniej więcej jedną łyżką soku z cytryny lub octem. Wreszcie czas na następny składnik, czyli chrzan tarty. Możesz posłużyć się gotowym, ze słoika, bądź zetrzeć samodzielnie korzeń chrzanu. Wymieszaj z nim buraczki, a następnie dopraw całość do smaku. Przydadzą się tutaj: sól, cukier i przyprawa drobiowa ZIARENKA SMAKU WINIARY. W miejsce ostatniego składnika możesz zastosować uniwersalną przyprawę tego samego producenta.

Wiesz już, jak przyrządzić wyśmienity dodatek kulinarny do mięs. Podsumujmy więc w kilku zdaniach. Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY. Przepis da się modyfikować np. poprzez dodanie obranego i startego jabłka (1 sztuka na ok. 1 kg buraków). Taki dodatek złagodzi nieco smak, dodając słodkości. Same buraki możesz również ścierać na grubszych oczkach. Zrób tak, gdy wolisz większe kawałeczki w słoiku. Pamiętaj, że ćwikła z chrzanem może być poddawana pasteryzacji. Dzięki temu da się przygotować większą ilość na raz, robiąc np. zapasy na zimę. Polecamy przechowywać je w chłodnym miejscu – chociażby w piwnicy albo spiżarce obok kuchni. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    90 min
    Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Ostudź i obierz buraki ze skórki.
  • Krok 3

    5 min
    Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.
  • Krok 4

    5 min
    Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Ćwikła

Krok 1 z 4

Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.

Ćwikła

Krok 2 z 4

Ostudź i obierz buraki ze skórki.

Ćwikła

Krok 3 z 4

Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła

Krok 4 z 4

Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz a`la ćwikła

    Barszcz a`la ćwikła

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu