Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ćwikła

Ćwikła

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Buraki
2  łyżek
Chrzan tarty
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
trochę
Przyprawa drobiowa ZIARENKA SMAKU WINIARY
1  szczypta
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.72 g
Węglowodany
37.4 g
Tłuszcze
0.82 g
Wartość energetyczna
166.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Domowa i smakowita ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Polecamy podawanie domowej ćwikły również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco. Pyszne buraczki tarte są ponadto popularnym elementem dań świątecznych. Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy czy Bożego Narodzenia bez nich. Nic dziwnego – to wyśmienita, uwielbiana przez wielu alternatywa surówek. A w dodatku jej przygotowanie jest proste, bo ćwikła nie wymaga wielu składników. Jak przygotować ten przysmak? Niektórzy mają na niego sprawdzony przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Są osoby, którym ten smak przywołuje wspomnienia obiadów, jadanych w rodzinnym domu czy u babci. Jeśli nie masz jednak takiej receptury – nic nie szkodzi. Spieszymy z pomocą!

Umyte buraki należy umieścić we wrzącej wodzie i gotować do czasu, aż będą wystarczająco miękkie. Pamiętaj, by przez cały czas utrzymywać średni ogień pod garnkiem. Innym sposobem jest upieczenie buraczków w piekarniku, w 180 stopniach. Czas takiego pieczenia to ok. 1,5 godziny. Następnie warzywo trzeba wystudzić, po czym obrać ze skóry. Kolejny krok to starcie buraków na drobnych oczkach tarki. Teraz skrop je mniej więcej jedną łyżką soku z cytryny lub octem. Wreszcie czas na następny składnik, czyli chrzan tarty. Możesz posłużyć się gotowym, ze słoika, bądź zetrzeć samodzielnie korzeń chrzanu. Wymieszaj z nim buraczki, a następnie dopraw całość do smaku. Przydadzą się tutaj: sól, cukier i przyprawa drobiowa ZIARENKA SMAKU WINIARY. W miejsce ostatniego składnika możesz zastosować uniwersalną przyprawę tego samego producenta.

Wiesz już, jak przyrządzić wyśmienity dodatek kulinarny do mięs. Podsumujmy więc w kilku zdaniach. Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY. Przepis da się modyfikować np. poprzez dodanie obranego i startego jabłka (1 sztuka na ok. 1 kg buraków). Taki dodatek złagodzi nieco smak, dodając słodkości. Same buraki możesz również ścierać na grubszych oczkach. Zrób tak, gdy wolisz większe kawałeczki w słoiku. Pamiętaj, że ćwikła z chrzanem może być poddawana pasteryzacji. Dzięki temu da się przygotować większą ilość na raz, robiąc np. zapasy na zimę. Polecamy przechowywać je w chłodnym miejscu – chociażby w piwnicy albo spiżarce obok kuchni. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    90 min
    Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Ostudź i obierz buraki ze skórki.
  • Krok 3

    5 min
    Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.
  • Krok 4

    5 min
    Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Ćwikła

Krok 1 z 4

Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.

Ćwikła

Krok 2 z 4

Ostudź i obierz buraki ze skórki.

Ćwikła

Krok 3 z 4

Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła

Krok 4 z 4

Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Surówka z marchwi i chrzanu

    Surówka z marchwi i chrzanu

    20 min Łatwy
  • Kotlety mielone z buraczkami

    Kotlety mielone z buraczkami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Torcik jabłkowy

    Torcik jabłkowy

    3 godz 45 min Łatwy
  • Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu