Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ćwikła

0
1 godz 50 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Buraki
2  łyżek
Chrzan tarty
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
trochę
Przyprawa ZIARENKA SMAKU WINIARY
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.72 g
Węglowodany
37.4 g
Tłuszcze
0.82 g
Wartość energetyczna
166.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
90 min
Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.
Krok 2
10 min
Ostudź i obierz buraki ze skórki.
Krok 3
5 min
Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.
Krok 4
5 min
Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Ćwikła

Krok 1 z 4

Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.

Ćwikła

Krok 2 z 4

Ostudź i obierz buraki ze skórki.

Ćwikła

Krok 3 z 4

Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła

Krok 4 z 4

Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Domowa i smakowita ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Polecamy podawanie domowej ćwikły również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco.

Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha