Ćwikła
110min
Łatwy
3
Buraki
2 łyżek
Chrzan tarty
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
1.16 g
Węglowodany
7.53 g
Tłuszcze
0.18 g
Wartość energetyczna
33.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
90 min
Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.
Krok 2
10 min
Ostudź i obierz buraki ze skórki.
Krok 3
5 min
Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny lub octem.
Krok 4
5 min
Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Domowa i smakowita ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Polecamy podawanie domowej ćwikły również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco.
Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Smacznego!
Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Smacznego!
Komentarze 0