Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Proziaki - placki z Bieszczad

Proziaki - placki z Bieszczad

(0)
29min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

64 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  łyżeczka
Sól
2  kubków
Maślanka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.86 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcze
0.41 g
Wartość energetyczna
61.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki – placki z Bieszczad!

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
  • Krok 3

    10 min
    Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
  • Krok 4

    5 min
    Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
  • Krok 5

    2 min
    Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 1 z 5

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 2 z 5

Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 3 z 5

Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 4 z 5

Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 5 z 5

Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tradycyjne danie
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto bez jajek

    Ciasto bez jajek

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pizzerinki

    Pizzerinki

    2 godz 3 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

    Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

    40 min Łatwy
  • Ciasto francuskie

    Ciasto francuskie

    4 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu