Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki – placki z Bieszczad!
Przygotowanie
29 min
Krok 1
2 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
Krok 2
10 min
Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
Krok 3
10 min
Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
Krok 4
5 min
Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Krok 5
2 min
Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Krok 1
z
5
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
Krok 2
z
5
Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
Krok 3
z
5
Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
Krok 4
z
5
Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Krok 5
z
5
Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0