Proziaki - placki z Bieszczad
29min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.86 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcze
0.41 g
Wartość energetyczna
61.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
29 min
Krok 1
2 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
Krok 2
10 min
Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
Krok 3
10 min
Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
Krok 4
5 min
Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Krok 5
2 min
Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki – placki z Bieszczad!
Komentarze 0