Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Proziaki - placki z Bieszczad

0
29 min
Łatwy

Składniki

-
64 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mąka pszenna
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
1 łyżeczka
Sól
2 kubków
Maślanka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.86 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcze
0.41 g
Wartość energetyczna
61.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
2 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
Krok 2
10 min
Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
Krok 3
10 min
Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
Krok 4
5 min
Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Krok 5
2 min
Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 1 z 5

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 2 z 5

Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 3 z 5

Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 4 z 5

Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 5 z 5

Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.

Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki – placki z Bieszczad!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika