Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Proziaki - placki z Bieszczad
Dodaj do CookBook

Proziaki - placki z Bieszczad

(0)
29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

64 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  łyżeczka
Sól
2  kubków
Maślanka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.3 g
Wartość energetyczna
61.6 kcal
Tłuszcze
0.4 g
Białko
1.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki – placki z Bieszczad!

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
  • Krok 3

    10 min
    Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
  • Krok 4

    5 min
    Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
  • Krok 5

    2 min
    Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.
Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 1 z 5

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 2 z 5

Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 3 z 5

Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 4 z 5

Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.

Proziaki - placki z Bieszczad

Krok 5 z 5

Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tradycyjne danie
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy
  • Źródło białka
  • Źródło wapnia

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

    Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu