Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

(0)
34 min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Maliny Zobacz naszą wskazówkę
8  łyżek
Ketchup pikantny WINIARY
5  łyżek
Miód
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżeczka
Wędzona papryka
2  łyżeczek
Słodka papryka
350  g
Boczniaki
1  szklanka
Kefir Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Sól
1 
Jajko
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
400  g
Mąka pszenna
trochę
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.4 g
Wartość energetyczna
265.6 kcal
Tłuszcze
4.3 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką i innymi, dość konkretnymi potrawami. Ale miłośnicy lżejszych dań i delikatniejszych smaków też znajdą coś dla siebie.


W sezonie warto sięgnąć po warzywa, które doskonale sprawdzą się jako dodatek lub danie główne. Na ruszt polecają się: cukinie, bakłażany, papryka. Propozycją godną uwagi są także boczniaki, pieczarki oraz tofu. Wszystko, co urozmaici stały repertuar grillowy.


Dobrym dodatkiem do wege potraw będą podpłomyki, na przykład znane na podkarpaciu proziaki. Do chrupiących, rumianych boczniaków podaj domowy sos BBQ, przygotowany ze słodkich malin i pikantnego ketchupu WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    10 min
    Do rondelka dodaj ketchup WINIARY, miód, sos sojowy, wędzoną paprykę, słodką paprykę oraz maliny. Całość duś na średniej mocy kuchenki przez około 10 min.
  • Krok 2

    1 min
    Boczniaki wysmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą.
  • Krok 3

    10 min
    Kefir wymieszaj ze szczyptą soli, jajkiem, a następnie dodaj mąkę i zagnieć całość na elastyczną masę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki.
  • Krok 4

    6 min
    Smaż prosiaki na grillu (lub suchej patelni) z dwóch stron.
  • Krok 5

    5 min
    Boczniaki daj na grilla. Grilluj z dwóch stron, aż porządnie się zarumienią, następnie zanurz je w przygotowanym wcześniej malinowym sosie BBQ.
  • Krok 6

    1 min
    Gotowe proziaki podawaj z boczniakami w malinowym sosie bbq. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
  • TIP

    1 min
    Taki domowy sos BBQ można podzielić i zamrozić w opakowaniu na kostki lodu.
Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 1 z 7

Do rondelka dodaj ketchup WINIARY, miód, sos sojowy, wędzoną paprykę, słodką paprykę oraz maliny. Całość duś na średniej mocy kuchenki przez około 10 min.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 2 z 7

Boczniaki wysmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 3 z 7

Kefir wymieszaj ze szczyptą soli, jajkiem, a następnie dodaj mąkę i zagnieć całość na elastyczną masę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 4 z 7

Smaż prosiaki na grillu (lub suchej patelni) z dwóch stron.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 5 z 7

Boczniaki daj na grilla. Grilluj z dwóch stron, aż porządnie się zarumienią, następnie zanurz je w przygotowanym wcześniej malinowym sosie BBQ.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

Krok 6 z 7

Gotowe proziaki podawaj z boczniakami w malinowym sosie bbq. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

Grillowane proziaki (podpłomyki) z grillowanymi boczniakami i malinowym BBQ

TIP z 7

Taki domowy sos BBQ można podzielić i zamrozić w opakowaniu na kostki lodu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane krążki kukurydzy

    Grillowane krążki kukurydzy

    36 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    35 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu