Szybkie PĄCZKI LANE
42min
Łatwy
300
g
Serek homogenizowany waniliowy
1.5
szklanek
Mąka
3
Jajko
1
łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
1
łyżeczka
trochę
Olej
trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
2.12 g
Węglowodany
19.92 g
Tłuszcze
1.51 g
Wartość energetyczna
54.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
15 min
Jajka wraz z cukrem wanilinowym ubijamy mikserem. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa będzie gęsta.
Krok 2
10 min
W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej (powinien być głęboki na ok. 4–6 cm). Tłuszcz nie może być zbyt zimny, bo pączki go wchłoną.
Krok 3
15 min
Ciasto nakładamy za pomocą łyżeczki, a drugą łyżeczką zrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Krok 4
2 min
Najlepiej, jeśli pączki będą miały w garnku trochę miejsca, dzięki temu same będą się odwracać. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są świeże, od razu po upieczeniu ;)
Szybkie pączki lane to idealny pomysł na przekąskę, kiedy mamy mało czasu i ochotę na coś słodkiego. Są miękkie i pachnące, żaden łakomczuch im się nie oprze.
Najlepiej smakują świeże i cieplutkie. Możesz posypać je cukrem pudrem lub ozdobić ulubioną polewą. Smacznego!
Komentarze 0