Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto drożdżowe domowej roboty i rumiana cebulka zapieczona w piekarniku, to podpowiedź na smakowitą przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne, pikantne cebularze. Dzięki naszej propozycji przygotujesz je sprawnie i przekonasz się, że znikają z talerza zdecydowanie szybciej niż się pieką.
Przygotowanie
51 min
Krok 1
15 min
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 2
5 min
Jajko ubić z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiać mąkę dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju, jajko, dokładnie wyrobić.
Krok 3
5 min
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, powycinać krążki. Uformować owalne placuszki.
Krok 4
3 min
Na pozostałym oleju zeszklić posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 5
5 min
Placuszki ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nałożyć farsz z cebuli
Krok 6
3 min
Posypać żółtym serem i oprószyć ostrą mieloną papryką. Blaszkę z cebularzami włożyć do piekarnika
Krok 7
15 min
Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.
Krok 1
z
7
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 2
z
7
Jajko ubić z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiać mąkę dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju, jajko, dokładnie wyrobić.
Krok 3
z
7
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, powycinać krążki. Uformować owalne placuszki.
Krok 4
z
7
Na pozostałym oleju zeszklić posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 5
z
7
Placuszki ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nałożyć farsz z cebuli
Krok 6
z
7
Posypać żółtym serem i oprószyć ostrą mieloną papryką. Blaszkę z cebularzami włożyć do piekarnika
Krok 7
z
7
Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0