
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Gęsta i sycąca – w sam raz na pożywny obiad lub kolację. Dodatkowo, niezwykle prosta w przygotowaniu. Warto tylko pamiętać o tym, żeby grzyby dokładnie wypłukać, w przeciwnym razie między zębami będzie chrzęścił piasek.
Gotując kurkową przypomniały mi się wakacje spędzane na Kaszubach. W sezonie, grzybów było tam bez liku – czasem, tak dużo, że trudno było je wszystkie przerobić. Zupa kurkowa należała do ulubionych przysmaków całej mojej rodziny. Oprócz wyśmienitych darów lasu, na Kaszubach kupowaliśmy także niepowtarzalny, chrupiący chleb i wiejskie masło od lokalnych gospodarzy. Zupę przegryzało się zatem grubą pajdą, szczodrze posmarowaną masłem. Nikt nie liczył kalorii. Pomyślałam, że spróbują otworzyć to wspomnienie w swojej kuchni. Upolowałam dobry chleb i wysokiej jakości masło. Udało się! Wam polecam zrobić to samo, nie pożałujecie :)
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
2 minKrok 3
4 minKrok 4
6 minKrok 5
5 minKrok 6
3 minKrok 7
2 minKrok 8
4 minKrok 9
20 minKrok 10
3 minKrok 11
1 minKrok 12
1 minKrok 13
1 minKrok 14
1 min
Krok 1 z 14
Marchewki, pietruszki, selera, pora oraz seler naciowy obrać.

Krok 2 z 14
Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać litrem wody. Nastawić bulion.

Krok 3 z 14
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Krok 4 z 14
Kurki porządnie opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Krok 5 z 14
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać gałązkę rozmarynu, kurki oraz ziemniaki.

Krok 6 z 14
Całość lekko przysmażyć.

Krok 7 z 14
Gotowy bulion przecedzić.

Krok 8 z 14
Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części i dodać do podsmażonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem kurek.

Krok 9 z 14
Całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i grzyby zmiękną.

Krok 10 z 14
Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Krok 11 z 14
W trakcie miksowania dodawać serek topiony.

Krok 12 z 14
Całość doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.

Krok 13 z 14
Podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.

Krok 14 z 14
Zupa krem z kurek będzie smakowała jeszcze lepiej z kromką świeżego chleba ze swojskim masłem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0