Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

0
1 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2  łodyg
Seler naciowy
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
2  ząbków
300  g
Kurki
2 
Ziemniaki
100  g
Serek topiony
3  łyżek
Masło
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Zielona pietruszka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5 
Kromki chleba
10  g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.13 g
Węglowodany
77.9 g
Tłuszcze
17.55 g
Wartość energetyczna
520.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
8 min
Marchewki, pietruszki, selera, pora oraz seler naciowy obrać.
Krok 2
2 min
Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać litrem wody. Nastawić bulion.
Krok 3
4 min
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 4
6 min
Kurki porządnie opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać gałązkę rozmarynu, kurki oraz ziemniaki.
Krok 6
3 min
Całość lekko przysmażyć.
Krok 7
2 min
Gotowy bulion przecedzić.
Krok 8
4 min
Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części i dodać do podsmażonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem kurek.
Krok 9
20 min
Całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i grzyby zmiękną.
Krok 10
3 min
Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 11
1 min
W trakcie miksowania dodawać serek topiony.
Krok 12
1 min
Całość doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
Krok 13
1 min
Podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Krok 14
1 min
Zupa krem z kurek będzie smakowała jeszcze lepiej z kromką świeżego chleba ze swojskim masłem.
Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 1 z 14

Marchewki, pietruszki, selera, pora oraz seler naciowy obrać.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 2 z 14

Wszystkie warzywa umieścić w garnku i zalać litrem wody. Nastawić bulion.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 3 z 14

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 4 z 14

Kurki porządnie opłukać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 5 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać gałązkę rozmarynu, kurki oraz ziemniaki.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 6 z 14

Całość lekko przysmażyć.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 7 z 14

Gotowy bulion przecedzić.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 8 z 14

Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części i dodać do podsmażonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem kurek.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 9 z 14

Całość zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i grzyby zmiękną.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 10 z 14

Następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 11 z 14

W trakcie miksowania dodawać serek topiony.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 12 z 14

Całość doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 13 z 14

Podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Krok 14 z 14

Zupa krem z kurek będzie smakowała jeszcze lepiej z kromką świeżego chleba ze swojskim masłem.

Rosną jak po deszczu, a że ostatnio przewaga dni deszczowych… w lasach, a następnie na straganach pojawiły się pierwsze grzyby! Złociste, pachnące kurki – wprost nie sposób przejść obok nich obojętnie. Tym razem trafiły do garnka w towarzystwie ziemniaków i włoszczyzny. Zupa krem z kurek z serkiem topionym to jedna z pierwszych kurkowych propozycji w tym sezonie.

Gęsta i sycąca – w sam raz na pożywny obiad lub kolację. Dodatkowo, niezwykle prosta w przygotowaniu. Warto tylko pamiętać o tym, żeby grzyby dokładnie wypłukać, w przeciwnym razie między zębami będzie chrzęścił piasek.

Gotując kurkową przypomniały mi się wakacje spędzane na Kaszubach. W sezonie, grzybów było tam bez liku – czasem, tak dużo, że trudno było je wszystkie przerobić. Zupa kurkowa należała do ulubionych przysmaków całej mojej rodziny. Oprócz wyśmienitych darów lasu, na Kaszubach kupowaliśmy także niepowtarzalny, chrupiący chleb i wiejskie masło od lokalnych gospodarzy. Zupę przegryzało się zatem grubą pajdą, szczodrze posmarowaną masłem. Nikt nie liczył kalorii. Pomyślałam, że spróbują otworzyć to wspomnienie w swojej kuchni. Upolowałam dobry chleb i wysokiej jakości masło. Udało się! Wam polecam zrobić to samo, nie pożałujecie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika