Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Klasyczna grochówka na żeberkach

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
160  g
Pietruszka
120  g
Marchewka
4 
Ziemniaki
700  g
Żeberka wieprzowe
150  g
Boczek
1  opakowanie
Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżek
Masło
5  plastrów
Świeży chleb
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.91 g
Węglowodany
20.11 g
Tłuszcze
22.68 g
Wartość energetyczna
448.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
“Jak grochówka to taka, żeby łyżka stała!”. Gęsta, aromatyczna, przyrządzona na esencjonalnym wywarze z żeberek. Dzięki dodatkowi Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY, nie musisz się martwić o odpowiednie doprawienie zupy. W składzie znajdziesz majeranek, czosnek i najlepszej jakości groch Świętokrzyski.
Klasyczna grochówka na żeberkach podana z pajdą chrupiącego chleba to smak dzieciństwa!

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    50 min
    Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.
  • Krok 4

    3 min
    Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.
  • Krok 5

    2 min
    Całość zmiksować na gładki krem.
  • Krok 6

    1 min
    Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 1 z 6

Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 2 z 6

Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 4 z 6

Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 5 z 6

Całość zmiksować na gładki krem.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 6 z 6

Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    1 godz 48 min Średni
  • Krupnik z kaszą jaglaną z Krupnik Polski Nasza Specjalność WINIARY

    1 godz Łatwy
  • Sycąca zupa jarzynowa z makaronem

    50 min Łatwy
  • Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu