Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczna grochówka na żeberkach

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
160  g
Pietruszka
2 
Marchewka
4 
Ziemniaki
700  g
Żeberka wieprzowe
150  g
Boczek
2  łyżek
Masło
5  plastrów
Świeży chleb
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.9 g
Węglowodany
19.2 g
Tłuszcze
22.68 g
Wartość energetyczna
446.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
50 min
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.
Krok 2
20 min
Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 4
3 min
Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.
Krok 5
2 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 6
1 min
Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 1 z 6

Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 2 z 6

Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 4 z 6

Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 5 z 6

Całość zmiksować na gładki krem.

Klasyczna grochówka na żeberkach

Krok 6 z 6

Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

“Jak grochówka to taka, żeby łyżka stała!”. Gęsta, aromatyczna, przyrządzona na esencjonalnym wywarze z żeberek. Dzięki dodatkowi Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY, nie musisz się martwić o odpowiednie doprawienie zupy. W składzie znajdziesz majeranek, czosnek i najlepszej jakości groch Świętokrzyski.
Klasyczna grochówka na żeberkach podana z pajdą chrupiącego chleba to smak dzieciństwa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika