Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
“Jak grochówka to taka, żeby łyżka stała!”. Gęsta, aromatyczna, przyrządzona na esencjonalnym wywarze z żeberek. Dzięki dodatkowi Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY, nie musisz się martwić o odpowiednie doprawienie zupy. W składzie znajdziesz majeranek, czosnek i najlepszej jakości groch Świętokrzyski.
Klasyczna grochówka na żeberkach podana z pajdą chrupiącego chleba to smak dzieciństwa!
Przygotowanie
86 min
Krok 1
50 min
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.
Krok 2
20 min
Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 4
3 min
Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.
Krok 5
2 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 6
1 min
Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 1
z
6
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać, a pietruszki i marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę.
Krok 2
z
6
Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.
Krok 3
z
6
Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 4
z
6
Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.
Krok 5
z
6
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 6
z
6
Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0