Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Ziemniaki
250 g
Kiełbasa
100 g
Śmietana 12%
1 
Duża cebula
50 g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.66 g
Tłuszcze
27.43 g
Węglowodany
23.75 g
Wartość energetyczna
429.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm. Kiełbasę pokrój w półksiężyce, natomiast cebulę obierz i pokrój w połówki plasterków. Kiedy pokroisz już cebulę, wrzuć ją na patelnię z gorącym olejem i zeszklij.
Krok 2
5 min
Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem cebula, na końcu kiełbasa. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
Krok 3
5 min
Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki, kiełbasę i cebulę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką. Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
Krok 4
50 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Krok 1 z 4

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm. Kiełbasę pokrój w półksiężyce, natomiast cebulę obierz i pokrój w połówki plasterków. Kiedy pokroisz już cebulę, wrzuć ją na patelnię z gorącym olejem i zeszklij.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Krok 2 z 4

Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem cebula, na końcu kiełbasa. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Krok 3 z 4

Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki, kiełbasę i cebulę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką. Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Krok 4 z 4

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Na wielki głód potrzebny jest szybki i smaczny obiad! Polecamy więc zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą przygotowaną z WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Prosty przepis na coś bardzo smacznego! Sprawdź koniecznie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika