Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm. Kiełbasę pokrój w półksiężyce, natomiast cebulę obierz i pokrój w połówki plasterków. Kiedy pokroisz już cebulę, wrzuć ją na patelnię z gorącym olejem i zeszklij.
Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem cebula, na końcu kiełbasa. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki, kiełbasę i cebulę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką. Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.
Emil