Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?
Dodaj do CookBook

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Kurki
1 
Cebula
3  dag
Masło
trochę
Sól morska
trochę
Pieprz
0.5  pęczek
Koper
4  łyżek
Śmietana 18%
1  łyżka
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.2 g
Wartość energetyczna
286.6 kcal
Tłuszcze
18.4 g
Białko
5.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurki to jedne z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Nie da się ukryć, że w momencie nadejścia sezonu, grzybiarzy w lasach nie brakuje - podobnie zresztą jak i kurek. Grzyby te charakteryzują się dość łagodnym, nieco korzennym smakiem, dzięki czemu tak szybko zyskały sobie ono grono zwolenników nie tylko w Polsce, ale także i w całej Europie. Jednocześnie wiele osób zastanawia się, w jaki sposób można wykorzystać kurki we własnej kuchni. Często są one po prostu suszone i przechowywane, a okazuje się, że dają one znacznie więcej możliwości! Możemy, wobec tego przygotować kurki w sosie śmietanowym, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do każdego, głównego dania.


Kurki w sosie śmietanowym - prosty przepis, który zajmuje jedynie kilka chwil

Przygotowanie - czyszczenie, a także obróbka termiczna grzybów może wydawać się nam jednym z większych wyzwań. Jednocześnie nie tyczy się to kurek! Są to grzyby wyjątkowo proste jeśli chodzi o ich uprzednią obróbkę. Co więcej, samo przygotowanie aromatycznego sosu śmietanowego jest jeszcze łatwiejsze. Grzybki wystarczy umyć, osuszyć i pokroić na nieco większe kawałki. W osobnym naczynku wystarczy rozgrzać masełko, a następnie dodać posiekaną cebulką. Kolejno wystarczy, że wymieszamy śmietanę z mąką, solą i pieprzem, a następnie dodamy do kurek. Całość zajmie nam jedynie około 30 minut, a my, będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem unikalnego dodatku. Kurki w sosie śmietankowym - przepis do wykonania w kilka minut, zachwyci każdego z nas.


Kurki w sosie śmietankowym - do jakich dań możemy je wykorzystać?

Przepis na kurki w sosie śmietanowym to sposób na wykreowanie unikalnego dodatku do wielu, różnorodnych dań. Okazuje się, że świetnie sprawdzą się one w wielu wypadkach. Możemy spokojnie zaserwować je do głównych dań obiadowych składających się z mięsa i ziemniaków. Jednocześnie, możemy także podać je jako dodatek do dań składających się z ryżu i drobiu. Kurki w sosie śmietankowym możemy podawać również jako przekąskę lub przystawkę.


Kurki w sosie śmietankowym - przepis, który możemy dowolnie interpretować

Kurki w sosie śmietanowym - przepis to kilka prostych składników, które możemy dowolnie modyfikować. Sos śmietanowy do kurek jest z natury łagodny. Jeśli jednak chcemy nieco "podkręcić" jego smak, wówczas możemy dodać do niego nieco więcej pieprzu czarnego lub cytrynowego. Dodatkowo, możemy podczas gotowania sosu śmietanowego urozmaicić jego smak suszonym oregano, które nada mu wyjątkowego aromatu.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
  • Krok 2

    25 min
    Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić na kawałki. Dodać do cebulki, dusić razem pod przykryciem. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą. Kiedy grzybki będą miękkie przyprawić je solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurek. Dodać umyty i drobno posiekany koperek. Dusić razem kilka minut. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Krok 1 z 3

Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Krok 2 z 3

Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić na kawałki. Dodać do cebulki, dusić razem pod przykryciem. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą. Kiedy grzybki będą miękkie przyprawić je solą i pieprzem.

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Krok 3 z 3

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurek. Dodać umyty i drobno posiekany koperek. Dusić razem kilka minut. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Tradycyjne danie
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurki marynowane

    Kurki marynowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kurki po francusku

    Kurki po francusku

    1 godz 35 min Łatwy
  • Kurki w zalewie octowej

    Kurki w zalewie octowej

    30 min Łatwy
  • Kurki smażone z cebulką

    Kurki smażone z cebulką

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu