Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurki po francusku

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Kurki
2 
Cebula
5 łyżek
Margaryna
2 płaskich łyżek
Mąka
1 szklanka
Mleko
1 
Żółtko
10 dag
Szynka
10 dag
Ser żółty
0.5 łyżeczka
Tymianek
1 trochę
Margaryna
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
15.49 g
Węglowodany
16.45 g
Wartość energetyczna
367.76 kcal
Tłuszcze
27.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
20 min
Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
Krok 3
20 min
Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
Krok 4
1 min
Szynkę pokroić w paski.
Krok 5
2 min
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
Krok 6
5 min
Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
Krok 7
5 min
Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Krok 8
2 min
Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Krok 9
1 min
Do sosu dodać szynkę i ser.
Krok 10
1 min
Sos wymieszać z kurkami.
Krok 11
2 min
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Krok 12
30 min
Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
Krok 13
1 min
Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.
Kurki po francusku

Krok 1 z 13

Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.

Kurki po francusku

Krok 2 z 13

Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.

Kurki po francusku

Krok 3 z 13

Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.

Kurki po francusku

Krok 4 z 13

Szynkę pokroić w paski.

Kurki po francusku

Krok 5 z 13

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.

Kurki po francusku

Krok 6 z 13

Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.

Kurki po francusku

Krok 7 z 13

Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.

Kurki po francusku

Krok 8 z 13

Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.

Kurki po francusku

Krok 9 z 13

Do sosu dodać szynkę i ser.

Kurki po francusku

Krok 10 z 13

Sos wymieszać z kurkami.

Kurki po francusku

Krok 11 z 13

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.

Kurki po francusku

Krok 12 z 13

Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.

Kurki po francusku

Krok 13 z 13

Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.

Kurki po francusku to bardzo ciekawy sposób na podanie tych grzybów. Metoda rodem z kraju, który jest kulinarną kolebką Europy, opiera się na zapiekance z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku. Domownicy będą zaskoczeni sposobem podania i niesamowitym smakiem dania. Spróbujcie sami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika