Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurki po francusku
Dodaj do CookBook

Kurki po francusku

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Kurki
2 
Cebula
5  łyżek
Margaryna
2  płaskich łyżek
Mąka
1  szklanka
Mleko
1 
Żółtko
10  dag
Szynka
10  dag
Ser żółty
0.5  łyżeczka
Tymianek
trochę
Margaryna
trochę
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Sos Remulada WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.5 g
Wartość energetyczna
256.7 kcal
Tłuszcze
14.5 g
Białko
15.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurki po francusku to bardzo ciekawy sposób na podanie tych grzybów. Metoda rodem z kraju, który jest kulinarną kolebką Europy, opiera się na zapiekance z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku. Domownicy będą zaskoczeni sposobem podania i niesamowitym smakiem dania. Spróbujcie sami!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    20 min
    Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
  • Krok 3

    20 min
    Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
  • Krok 4

    1 min
    Szynkę pokroić w paski.
  • Krok 5

    2 min
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
  • Krok 6

    5 min
    Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
  • Krok 7

    5 min
    Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
  • Krok 8

    2 min
    Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
  • Krok 9

    1 min
    Do sosu dodać szynkę i ser.
  • Krok 10

    1 min
    Sos wymieszać z kurkami.
  • Krok 11

    2 min
    Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
  • Krok 12

    30 min
    Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
  • Krok 13

    1 min
    Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki oraz naszą Remuladą.
Kurki po francusku

Krok 1 z 13

Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.

Kurki po francusku

Krok 2 z 13

Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.

Kurki po francusku

Krok 3 z 13

Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.

Kurki po francusku

Krok 4 z 13

Szynkę pokroić w paski.

Kurki po francusku

Krok 5 z 13

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.

Kurki po francusku

Krok 6 z 13

Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.

Kurki po francusku

Krok 7 z 13

Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.

Kurki po francusku

Krok 8 z 13

Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.

Kurki po francusku

Krok 9 z 13

Do sosu dodać szynkę i ser.

Kurki po francusku

Krok 10 z 13

Sos wymieszać z kurkami.

Kurki po francusku

Krok 11 z 13

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.

Kurki po francusku

Krok 12 z 13

Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.

Kurki po francusku

Krok 13 z 13

Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki oraz naszą Remuladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurki marynowane

    Kurki marynowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kurki w zalewie octowej

    Kurki w zalewie octowej

    30 min Łatwy
  • Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    35 min Łatwy
  • Kurki smażone z cebulką

    Kurki smażone z cebulką

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu