Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kurki po francusku
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.3g / 23%
Węglowodany
16.5g / 25%
Tłuszcze
14.5g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurki po francusku

+

Kurki po francusku

Wróć

Kurki po francusku

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Kurki
2 
Cebula
5  łyżek
Margaryna
2  płaskich łyżek
Mąka
1  szklanka
Mleko
1 
Żółtko
10  dag
Szynka
10  dag
Ser żółty
0.5  łyżeczka
Tymianek
trochę
Margaryna
trochę
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Sos Remulada WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.35 g
Węglowodany
16.53 g
Tłuszcze
14.51 g
Wartość energetyczna
256.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurki po francusku to bardzo ciekawy sposób na podanie tych grzybów. Metoda rodem z kraju, który jest kulinarną kolebką Europy, opiera się na zapiekance z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku. Domownicy będą zaskoczeni sposobem podania i niesamowitym smakiem dania. Spróbujcie sami!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    20 min
    Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
  • Krok 3

    20 min
    Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
  • Krok 4

    1 min
    Szynkę pokroić w paski.
  • Krok 5

    2 min
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
  • Krok 6

    5 min
    Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
  • Krok 7

    5 min
    Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
  • Krok 8

    2 min
    Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
  • Krok 9

    1 min
    Do sosu dodać szynkę i ser.
  • Krok 10

    1 min
    Sos wymieszać z kurkami.
  • Krok 11

    2 min
    Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
  • Krok 12

    30 min
    Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
  • Krok 13

    1 min
    Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki oraz naszą Remuladą.
Kurki po francusku

Krok 1 z 13

Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.

Kurki po francusku

Krok 2 z 13

Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.

Kurki po francusku

Krok 3 z 13

Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.

Kurki po francusku

Krok 4 z 13

Szynkę pokroić w paski.

Kurki po francusku

Krok 5 z 13

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.

Kurki po francusku

Krok 6 z 13

Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.

Kurki po francusku

Krok 7 z 13

Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.

Kurki po francusku

Krok 8 z 13

Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.

Kurki po francusku

Krok 9 z 13

Do sosu dodać szynkę i ser.

Kurki po francusku

Krok 10 z 13

Sos wymieszać z kurkami.

Kurki po francusku

Krok 11 z 13

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.

Kurki po francusku

Krok 12 z 13

Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.

Kurki po francusku

Krok 13 z 13

Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki oraz naszą Remuladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ratatuj z mięsem mielonym

    Ratatuj z mięsem mielonym

    1 godz 45 min Średni
  • Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

    35 min Łatwy
  • Ziemniaczane muffiny z rozmarynem

    Ziemniaczane muffiny z rozmarynem

    56 min Łatwy
  • Kurki w śmietanie z rzeżuchą

    Kurki w śmietanie z rzeżuchą

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu