Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurki po francusku

0
1 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Kurki
2 
Cebula
5  łyżek
Margaryna
2  płaskich łyżek
Mąka
1  szklanka
Mleko
1 
Żółtko
10  dag
Szynka
10  dag
Ser żółty
0.5  łyżeczka
Tymianek
trochę
Margaryna
trochę
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.49 g
Węglowodany
16.45 g
Tłuszcze
27.1 g
Wartość energetyczna
367.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
20 min
Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
Krok 3
20 min
Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
Krok 4
1 min
Szynkę pokroić w paski.
Krok 5
2 min
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
Krok 6
5 min
Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
Krok 7
5 min
Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Krok 8
2 min
Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Krok 9
1 min
Do sosu dodać szynkę i ser.
Krok 10
1 min
Sos wymieszać z kurkami.
Krok 11
2 min
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Krok 12
30 min
Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
Krok 13
1 min
Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.
Kurki po francusku

Krok 1 z 13

Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.

Kurki po francusku

Krok 2 z 13

Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.

Kurki po francusku

Krok 3 z 13

Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.

Kurki po francusku

Krok 4 z 13

Szynkę pokroić w paski.

Kurki po francusku

Krok 5 z 13

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.

Kurki po francusku

Krok 6 z 13

Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.

Kurki po francusku

Krok 7 z 13

Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.

Kurki po francusku

Krok 8 z 13

Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.

Kurki po francusku

Krok 9 z 13

Do sosu dodać szynkę i ser.

Kurki po francusku

Krok 10 z 13

Sos wymieszać z kurkami.

Kurki po francusku

Krok 11 z 13

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.

Kurki po francusku

Krok 12 z 13

Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.

Kurki po francusku

Krok 13 z 13

Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.

Kurki po francusku to bardzo ciekawy sposób na podanie tych grzybów. Metoda rodem z kraju, który jest kulinarną kolebką Europy, opiera się na zapiekance z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku. Domownicy będą zaskoczeni sposobem podania i niesamowitym smakiem dania. Spróbujcie sami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.5g / 17%
Węglowodany
16.5g / 17%
Tłuszcze
27.1g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika