Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurki marynowane

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Ocet 10%
2 szklanek
Woda
1 kg
Kurki
1 dag
Sól
4 kulek
Ziele angielskie
4 kulek
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
2.59 g
Wartość energetyczna
74.26 kcal
Tłuszcze
0.96 g
Węglowodany
12.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać.
Krok 2
15 min
Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.
Krok 3
10 min
ZALEWA: Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
Krok 4
5 min
Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zakręcić.
Krok 5
25 min
Pasteryzować 20 minut.Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.
Kurki marynowane

Krok 1 z 5

Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać.

Kurki marynowane

Krok 2 z 5

Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.

Kurki marynowane

Krok 3 z 5

ZALEWA: Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.

Kurki marynowane

Krok 4 z 5

Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zakręcić.

Kurki marynowane

Krok 5 z 5

Pasteryzować 20 minut.Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.

Coś dla miłośników grzybów, czyli kurki marynowane w słoiczkach. Kurki oczyszczamy, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą z octu, wody i aromatycznych przypraw: ziela angielskiego, pieprzu i soli. Kurki marynowane pasteryzujemy, a następnie przechowujemy w słoiczkach. Przetwory idealnie zaprezentują się na wigilijnym stole!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika