Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Coś dla miłośników grzybów, czyli kurki marynowane w słoiczkach. Kurki oczyszczamy, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą z octu, wody i aromatycznych przypraw: ziela angielskiego, pieprzu i soli. Kurki marynowane pasteryzujemy, a następnie przechowujemy w słoiczkach. Przetwory idealnie zaprezentują się na wigilijnym stole!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać.
Krok 2
15 min
Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.
Krok 3
10 min
ZALEWA: Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
Krok 4
5 min
Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zakręcić.
Krok 5
25 min
Pasteryzować 20 minut.Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.
Krok 1
z
5
Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać.
Krok 2
z
5
Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.
Krok 3
z
5
ZALEWA: Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
Krok 4
z
5
Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zakręcić.
Krok 5
z
5
Pasteryzować 20 minut.Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0