Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mortadela smażona w panierce

0
27 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mortadela
1 
Jajko
0.5 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.97 g
Węglowodany
14.16 g
Tłuszcze
36.18 g
Wartość energetyczna
484.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).
Krok 2
5 min
Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.
Krok 3
5 min
Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.
Krok 4
10 min
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 5
2 min
Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Mortadela smażona w panierce

Krok 1 z 5

Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).

Mortadela smażona w panierce

Krok 2 z 5

Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.

Mortadela smażona w panierce

Krok 3 z 5

Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.

Mortadela smażona w panierce

Krok 4 z 5

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Mortadela smażona w panierce

Krok 5 z 5

Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.

Mortadela smażona w panierce to sposób na szybki i ekonomiczny obiad! Jeśli więc chcesz stworzyć smaczny posiłek, ale nie masz zbyt wiele czasu – wypróbuj nasz przepis na mortadelę smażoną w panierce ! Jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a efekt będzie doskonały. Pamiętaj, by odpowiednio przyprawić panierkę, dzięki czemu potrawa nabierze odpowiedniego smaku.

Mortadelę smażoną w panierce można przygotować z dowolnego rodzaju mortadeli. Nada się zarówno klasyczna, jak i taka z dodatkiem warzyw – wedle uznania. Jeśli mortadela zawinięta jest w foliową osłonkę, trzeba ją najpierw usunąć. Następnie kroimy mortadelę w grube plastry.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy trochę pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (około pół szklanki). Następnie panierujemy każdy z plastrów mortadeli, zanurzając go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczając w bułce tartej z przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wykładamy na nią plastry mortadeli w panierce. Smażymy z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Mortadelę smażoną w panierce możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno – z pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika