Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mortadela smażona w panierce

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mortadela
1 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.97 g
Węglowodany
14.16 g
Tłuszcze
36.18 g
Wartość energetyczna
484.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).
Krok 2
5 min
Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.
Krok 3
5 min
Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.
Krok 4
10 min
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 5
2 min
Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Mortadela smażona w panierce

Krok 1 z 5

Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).

Mortadela smażona w panierce

Krok 2 z 5

Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.

Mortadela smażona w panierce

Krok 3 z 5

Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.

Mortadela smażona w panierce

Krok 4 z 5

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Mortadela smażona w panierce

Krok 5 z 5

Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.

Mortadela smażona w panierce to sposób na szybki i ekonomiczny obiad! Jeśli więc chcesz stworzyć smaczny posiłek, ale nie masz zbyt wiele czasu – wypróbuj nasz przepis na mortadelę smażoną w panierce ! Jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a efekt będzie doskonały. Pamiętaj, by odpowiednio przyprawić panierkę, dzięki czemu potrawa nabierze odpowiedniego smaku.

Mortadelę smażoną w panierce można przygotować z dowolnego rodzaju mortadeli. Nada się zarówno klasyczna, jak i taka z dodatkiem warzyw – wedle uznania. Jeśli mortadela zawinięta jest w foliową osłonkę, trzeba ją najpierw usunąć. Następnie kroimy mortadelę w grube plastry.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy trochę pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (około pół szklanki). Następnie panierujemy każdy z plastrów mortadeli, zanurzając go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczając w bułce tartej z przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wykładamy na nią plastry mortadeli w panierce. Smażymy z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Mortadelę smażoną w panierce możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno – z pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24g / 21%
Węglowodany
14.2g / 11%
Tłuszcze
36.2g / 68%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika