Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mortadela smażona w panierce
Dodaj do CookBook

Mortadela smażona w panierce

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
500  g
Mortadela
1 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.2 g
Wartość energetyczna
485 kcal
Tłuszcze
36.2 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mortadela smażona w panierce to sposób na szybki i ekonomiczny obiad! Jeśli więc chcesz stworzyć smaczny posiłek, ale nie masz zbyt wiele czasu – wypróbuj nasz przepis na mortadelę smażoną w panierce ! Jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a efekt będzie doskonały. Pamiętaj, by odpowiednio przyprawić panierkę, dzięki czemu potrawa nabierze odpowiedniego smaku.

Mortadelę smażoną w panierce można przygotować z dowolnego rodzaju mortadeli. Nada się zarówno klasyczna, jak i taka z dodatkiem warzyw – wedle uznania. Jeśli mortadela zawinięta jest w foliową osłonkę, trzeba ją najpierw usunąć. Następnie kroimy mortadelę w grube plastry.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy trochę pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (około pół szklanki). Następnie panierujemy każdy z plastrów mortadeli, zanurzając go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczając w bułce tartej z przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wykładamy na nią plastry mortadeli w panierce. Smażymy z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Mortadelę smażoną w panierce możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno – z pieczywem.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).
  • Krok 2

    5 min
    Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.
  • Krok 3

    5 min
    Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.
  • Krok 4

    10 min
    Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  • Krok 5

    2 min
    Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Mortadela smażona w panierce

Krok 1 z 5

Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).

Mortadela smażona w panierce

Krok 2 z 5

Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.

Mortadela smażona w panierce

Krok 3 z 5

Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.

Mortadela smażona w panierce

Krok 4 z 5

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Mortadela smażona w panierce

Krok 5 z 5

Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

BaltazarGombka

Super 😂👊Jako student serdecznie polecam obiad dla całej rodziny (mieszkam sam)
Anonim (niezweryfikowany) 03/28/2023-12:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/28/2023-04:03 CEST
To jeden z tych obiadów, którym możesz się podzielić albo zrobić tylko dla siebie. Ważne, żeby smakowało.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

    Mortadela smażona z pomidorem, cebulką i serem

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu