Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Mortadela
2 
Pomidory
1 
Cebula
8 plastrów
Ser żółty
1 
Jajko
3 łyżek
Mąka
0.5 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
517.33 kcal
Tłuszcze
34.84 g
Węglowodany
22.37 g
Białko
27.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
5 min
Mortadele pokroić w niezbyt grube ( i nie zbyt cienkie) plastry.
Krok 2
5 min
Pomidory i obraną cebulę też pokroić w plastry.
Krok 3
5 min
Każdy plaster mortadeli opanierować w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu szybko obsmażyć mortadelę z jednej strony koniecznie pod przykryciem - chodzi o to, aby plastry mortadeli uniosły się i przyjęły kształt "kapelusza,spodka"..
Krok 5
5 min
Odwrócić na drugą stronę, na wygięty plaster mortadeli ułożyć plaster pomidora i krążki z cebuli. Posolić i doprawić pieprzem.
Krok 6
5 min
Na każdy tak przygotowaną porcję położyć plaster sera.
Krok 7
10 min
Nakryte serem plastry ułozyć z powrotem na patelni i tym razem na małym ogniu smażyć aż do zapieczenia się sera.
Krok 8
1 min
Wyjąc na talerz. Udekorować zieleniną. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 1 z 8

Mortadele pokroić w niezbyt grube ( i nie zbyt cienkie) plastry.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 2 z 8

Pomidory i obraną cebulę też pokroić w plastry.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 3 z 8

Każdy plaster mortadeli opanierować w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu szybko obsmażyć mortadelę z jednej strony koniecznie pod przykryciem - chodzi o to, aby plastry mortadeli uniosły się i przyjęły kształt "kapelusza,spodka"..

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 5 z 8

Odwrócić na drugą stronę, na wygięty plaster mortadeli ułożyć plaster pomidora i krążki z cebuli. Posolić i doprawić pieprzem.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 6 z 8

Na każdy tak przygotowaną porcję położyć plaster sera.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 7 z 8

Nakryte serem plastry ułozyć z powrotem na patelni i tym razem na małym ogniu smażyć aż do zapieczenia się sera.

Mortadela smażona z pomidorem, cebuką i serem

Krok 8 z 8

Wyjąc na talerz. Udekorować zieleniną. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Smażona mortadela sposób na szybki obiadek..a dodatkowo zapieczona z pomidorem,cebulką i serem uatrakcyjni posiłek :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika