Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z szynki

0
236 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 g
Żelatyna
300 g
Szynka Konserwowa
3 
Ogórek małosolny
40 g
Pieczarki marynowane
200 g
Serek homogenizowany
1 szczypta
Sól
2 płaskich łyżek
Koperek
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
324.71 kcal
Węglowodany
4.17 g
Białko
20.76 g
Tłuszcze
24.66 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

236 min
Krok 1
10 min
Żelatynę WINIARY zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.
Krok 2
10 min
Pokrój szynkę w plastry i ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
Krok 3
10 min
Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, serek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Podgrzej Żelatynę WINIARY rozrobioną z wodą na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj masę serową energicznie mieszając.
Krok 5
10 min
Tak powstałą masę rozsmaruj na szynce. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię.
Krok 6
180 min
Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 7
5 min
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w ukośne plastry o szerokości ok. 1 cm.
Krok 8
1 min
Rozłóż plastry na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.
Rolada z szynki

Krok 1 z 8

Żelatynę WINIARY zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.

Rolada z szynki

Krok 2 z 8

Pokrój szynkę w plastry i ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.

Rolada z szynki

Krok 3 z 8

Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, serek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Rolada z szynki

Krok 4 z 8

Podgrzej Żelatynę WINIARY rozrobioną z wodą na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj masę serową energicznie mieszając.

Rolada z szynki

Krok 5 z 8

Tak powstałą masę rozsmaruj na szynce. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię.

Rolada z szynki

Krok 6 z 8

Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny.

Rolada z szynki

Krok 7 z 8

Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w ukośne plastry o szerokości ok. 1 cm.

Rolada z szynki

Krok 8 z 8

Rozłóż plastry na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.

Choć rolada z szynki kojarzy się głównie z wielkanocnym menu, to jednak nie trzeba specjalnych okazji, żeby przygotować coś tak wyjątkowego i pysznego. Zaletą tej przekąski czy też przystawki jest fakt, że nie wymaga zastosowania zbyt wielu składników, a i sam proces wykonania nie nastręcza trudności. Być może właśnie dlatego jest to świetna propozycja zarówno dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla tych, przed którymi kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Rolada z szynki zachwyci kremową masą powstałą z połączenia serka homogenizowanego z majonezem i marynowanymi pieczarkami. Chrupkości i kwaskowatości dodaje im konserwowy ogórek. Całość stanowi perfekcyjny dodatek zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Wykorzystasz ją jako przystawkę, jak i jako lekkie danie doskonałe na kolację czy np. na wielkanocne śniadanie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika