Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W trakcie wakacji i sezonu urlopowego zdarza się czasem okazja do nazbierania grzybów samemu w lesie. Złociste kurki nie trafiają się co prawda w zbyt dużych ilościach, ale jeśli dopisze nam szczęście…Ewentualnie zawsze pozostaje okoliczny stragan 😉 Zupa kurkowa z kaszą jaglaną to lekka, bezmięsna propozycja. Kasza jaglana nadaje jednak zupie kurkowej nieco „treści”. Kto ma ochotę, zupę może zabielić śmietaną. Obowiązkowo dodajmy zielonej pietruszki!
Przygotowanie
56 min
Krok 1
10 min
Kurki dokładnie umyć. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki lub półksiężyce. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
20 min
Do dużego garnka wsypać kurki, dodać pokrojone marchewki i pietruszki.Całość zalać bulionem (2 łyżki Bulionu warzywnego w słoiku WINIARY na 700ml wody ) i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. W międzyczasie kaszę jaglaną porządnie wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie w osobnym garnku.
Krok 3
5 min
Do gotującej się zupy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, tymianek, obficie doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
15 min
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Krok 5
5 min
Pod koniec do zupy kurkowej dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki. Można opcjonalnie zabielić śmietaną.
Krok 6
1 min
Zupę kurkową z kaszą jaglaną podawać udekorowaną zieloną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Kurki dokładnie umyć. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki lub półksiężyce. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
z
6
Do dużego garnka wsypać kurki, dodać pokrojone marchewki i pietruszki.Całość zalać bulionem (2 łyżki Bulionu warzywnego w słoiku WINIARY na 700ml wody ) i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. W międzyczasie kaszę jaglaną porządnie wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie w osobnym garnku.
Krok 3
z
6
Do gotującej się zupy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, tymianek, obficie doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
z
6
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Krok 5
z
6
Pod koniec do zupy kurkowej dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki. Można opcjonalnie zabielić śmietaną.
Krok 6
z
6
Zupę kurkową z kaszą jaglaną podawać udekorowaną zieloną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0