Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Prosty przepis na biszkopt

Prosty przepis na biszkopt

(4)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Jajko
1  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
10  g
Masło lub olej
1  Płaska łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.84 g
Węglowodany
43.29 g
Tłuszcze
4.27 g
Wartość energetyczna
230.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biszkopt, choć sam w sobie jest bardzo smaczny, stanowi doskonałą bazę do tworzenia bardziej ambitnych deserów. To podstawa w świecie cukierniczym, ale też niezbędny element domowych wypieków. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na delikatny biszkopt. Dzięki niemu uda ci się połączyć masę z żółtek, mąki i piany z białek. Nie spiesz się, do zadania podejdź z sercem, a na pewno się uda! Taki biszkopt możesz z powodzeniem wykorzystać jako spód do ciast z galaretką, przekładańców i do tortów. Zobaczysz, że biszkopt z tego przepisu udaje się zawsze i otwiera masę możliwości do realizowania najbardziej szalonych cukierniczych planów.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    1 min
    Żółtka oddzielić od białek.
  • Krok 2

    5 min
    Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
  • Krok 3

    2 min
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
  • Krok 4

    5 min
    Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.
  • Krok 5

    5 min
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.
  • Krok 6

    2 min
    Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
  • Krok 7

    30 min
    Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Prosty przepis na biszkopt

Krok 1 z 7

Żółtka oddzielić od białek.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 2 z 7

Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 3 z 7

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 4 z 7

Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 5 z 7

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 6 z 7

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 7 z 7

Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Anonim1

Przepis się nie zgadza jest za dużo mąki w poprzednim przepisie było po pół szklanki mąki !!!!!

Winiary
Expert

Dziękujemy za czujność i uwagę - poprawiliśmy błąd w przepisie.

A Anonim

Zmieniliście stronę, wzbogaciliście ją o jakiś kalkulator i nie przypilnowaliście tego że przepis wam się nie zgadza. Do tej pory robiłem co roku biszkopt ( 3 razy) z przepisu z waszej strony i był on prosty i zawsze wychodził mi laikowi pieczenia, miałem stronę w Zapisanych i korzystałem z niej, teraz również i zmarnowałem 5 Żółtek i mąki bo wyszły z tego jakieś piaskowe zacierki. Gdybym miał jakąś większą wiedzę w temacie pieczenia to może bym zauważył że mąki w stosunku do żółtek jest za dużo, ale niestety.

Winiary
Expert

Dziękujemy za krytykę - poprawiliśmy błąd w przepisie, w poprawnej wersji jest po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka biszkoptowa

    Babka biszkoptowa

    53 min Łatwy
  • Sernik z kaszą manną

    Sernik z kaszą manną

    2 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu