Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosty przepis na biszkopt

1
50 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
1 kubek
Cukier
1 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kubek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3.97 g
Białko
7.42 g
Węglowodany
53.46 g
Wartość energetyczna
272.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
1 min
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
5 min
Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
2 min
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
Krok 4
5 min
Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.
Krok 5
5 min
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.
Krok 6
2 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 7
30 min
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Prosty przepis na biszkopt

Krok 1 z 7

Żółtka oddzielić od białek.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 2 z 7

Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 3 z 7

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 4 z 7

Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 5 z 7

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 6 z 7

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

Prosty przepis na biszkopt

Krok 7 z 7

Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Biszkopt, choć sam w sobie jest bardzo smaczny, stanowi doskonałą bazę do tworzenia bardziej ambitnych deserów. To podstawa w świecie cukierniczym, ale też niezbędny element domowych wypieków. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na delikatny biszkopt. Dzięki niemu uda ci się połączyć masę z żółtek, mąki i piany z białek. Nie spiesz się, do zadania podejdź z sercem, a na pewno się uda! Taki biszkopt możesz z powodzeniem wykorzystać jako spód do ciast z galaretką, przekładańców i do tortów. Zobaczysz, że biszkopt z tego przepisu udaje się zawsze i otwiera masę możliwości do realizowania najbardziej szalonych cukierniczych planów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika