Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biszkopt, choć sam w sobie jest bardzo smaczny, stanowi doskonałą bazę do tworzenia bardziej ambitnych deserów. To podstawa w świecie cukierniczym, ale też niezbędny element domowych wypieków. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na delikatny biszkopt. Dzięki niemu uda ci się połączyć masę z żółtek, mąki i piany z białek. Nie spiesz się, do zadania podejdź z sercem, a na pewno się uda! Taki biszkopt możesz z powodzeniem wykorzystać jako spód do ciast z galaretką, przekładańców i do tortów. Zobaczysz, że biszkopt z tego przepisu udaje się zawsze i otwiera masę możliwości do realizowania najbardziej szalonych cukierniczych planów.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
1 min
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
5 min
Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
2 min
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
Krok 4
5 min
Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.
Krok 5
5 min
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.
Krok 6
2 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 7
30 min
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Krok 1
z
7
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
z
7
Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
z
7
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
Krok 4
z
7
Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.
Krok 5
z
7
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.
Krok 6
z
7
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 7
z
7
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
I
Iwona
A co z olejem???
A
Anonim1
Przepis się nie zgadza jest za dużo mąki w poprzednim przepisie było po pół szklanki mąki !!!!!
Winiary
Expert
Dziękujemy za czujność i uwagę - poprawiliśmy błąd w przepisie.
A
Anonim
Zmieniliście stronę, wzbogaciliście ją o jakiś kalkulator i nie przypilnowaliście tego że przepis wam się nie zgadza. Do tej pory robiłem co roku biszkopt ( 3 razy) z przepisu z waszej strony i był on prosty i zawsze wychodził mi laikowi pieczenia, miałem stronę w Zapisanych i korzystałem z niej, teraz również i zmarnowałem 5 Żółtek i mąki bo wyszły z tego jakieś piaskowe zacierki. Gdybym miał jakąś większą wiedzę w temacie pieczenia to może bym zauważył że mąki w stosunku do żółtek jest za dużo, ale niestety.
Winiary
Expert
Dziękujemy za krytykę - poprawiliśmy błąd w przepisie, w poprawnej wersji jest po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej. Pozdrawiamy!
Komentarze 3