Prosty przepis na biszkopt
50min
Łatwy
5
Jajko
1 kubek
Cukier
1 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kubek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
1 szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
7.42 g
Węglowodany
53.46 g
Tłuszcze
3.97 g
Wartość energetyczna
272.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
1 min
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
5 min
Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
2 min
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
Krok 4
5 min
Do masy żółtkowej stopniowo przesiewać przez sito mąkę, dalej miksując.
Krok 5
5 min
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wymieszać.
Krok 6
2 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 7
30 min
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Biszkopt, choć sam w sobie jest bardzo smaczny, stanowi doskonałą bazę do tworzenia bardziej ambitnych deserów. To podstawa w świecie cukierniczym, ale też niezbędny element domowych wypieków. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na delikatny biszkopt. Dzięki niemu uda ci się połączyć masę z żółtek, mąki i piany z białek. Nie spiesz się, do zadania podejdź z sercem, a na pewno się uda! Taki biszkopt możesz z powodzeniem wykorzystać jako spód do ciast z galaretką, przekładańców i do tortów. Zobaczysz, że biszkopt z tego przepisu udaje się zawsze i otwiera masę możliwości do realizowania najbardziej szalonych cukierniczych planów.
Komentarze 2