85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.1g / 32%
Węglowodany
56.5g / 42%
Tłuszcze
14.3g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Karkówka w sosie żurawinowym

(0)
1 godz 1 min
Średni

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Karkówka wieprzowa
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Pieprz i sól
100  ml
Czerwone wino
5  łyżek
Dżem żurawinowy
2 
Liść laurowy
4  kulek
Jałowiec
1  gałązka
Rozmaryn
500  g
Gnocchi

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.08 g
Węglowodany
56.45 g
Tłuszcze
14.32 g
Wartość energetyczna
551.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karkówka w sosie żurawinowym to prawdziwa eksplozja smaków. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki i możesz cieszyć się wyjątkowym aromatem, który rozejdzie się po całej kuchni. Wypróbuj nasz sposób na pyszną karkówkę w sosie.
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
30 min
Mięso ugotuj do miękkości w wodzie z 1 kostką mięsną WINIARY .
Krok 2
5 min
Następnie wyjmij mięso i zachowaj bulion - użyj go do sosu.
Krok 3
5 min
W mniejszym garnku rozpuść masło, dodaj około 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Mąkę z masłem zalej bulionem, dodaj pieprz, 2 liście laurowe, 4-5 kulek jałowca, gałązkę rozmarynu, 100 ml czerwonego wina i 5 łyżek dżemu żurawinowego.
Krok 5
15 min
Gotuj sos bez pokrywki przez około 15 minut i na koniec dopraw do smaku.
Krok 6
1 min
Gotowym sosem polej plastry karkówki i podawaj z kopytkami lub ziemniakami.
Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 1 z 6

Mięso ugotuj do miękkości w wodzie z 1 kostką mięsną WINIARY .

Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 2 z 6

Następnie wyjmij mięso i zachowaj bulion - użyj go do sosu.

Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 3 z 6

W mniejszym garnku rozpuść masło, dodaj około 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.

Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 4 z 6

Mąkę z masłem zalej bulionem, dodaj pieprz, 2 liście laurowe, 4-5 kulek jałowca, gałązkę rozmarynu, 100 ml czerwonego wina i 5 łyżek dżemu żurawinowego.

Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 5 z 6

Gotuj sos bez pokrywki przez około 15 minut i na koniec dopraw do smaku.

Karkówka w sosie żurawinowym

Krok 6 z 6

Gotowym sosem polej plastry karkówki i podawaj z kopytkami lub ziemniakami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika