Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczyste wołowo-wieprzowe pulpeciki duszone w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i marchewki. Doskonałe na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu i surówki ze świeżych warzyw.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.
Krok 2
10 min
Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
7 min
Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
Krok 4
15 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.
Krok 5
15 min
Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
2 min
Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.
Krok 7
30 min
Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.
Krok 8
1 min
Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.
Krok 2
z
8
Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
z
8
Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
Krok 4
z
8
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.
Krok 5
z
8
Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
z
8
Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.
Krok 7
z
8
Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.
Krok 8
z
8
Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0