Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.
Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.
Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.
Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.
Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.