Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

0
90 min
Średni

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone wołowe
3 
Cebula
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Liść laurowy
3 gałązek
Tymianek świeży
500 ml
Woda
3 szklanek
Marchewka
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Olej
1 trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1423.65 kcal
Węglowodany
68.51 g
Białko
108.27 g
Tłuszcze
76.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.
Krok 2
10 min
Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
7 min
Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
Krok 4
15 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.
Krok 5
15 min
Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.
Krok 6
2 min
Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.
Krok 7
30 min
Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.
Krok 8
1 min
Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 1 z 8

Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 2 z 8

Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 3 z 8

Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 5 z 8

Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 6 z 8

Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 7 z 8

Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Soczyste wołowo-wieprzowe pulpeciki duszone w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i marchewki. Doskonałe na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu i surówki ze świeżych warzyw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika