Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto do uszek

0
1 godz 4 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5  szklanek
Mąka tortowa
1  szczypta
Sól
7  płaskich łyżek
Masło
1 
Żółtko
130  ml
Ciepła, przegotowana woda
1  szczypta
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.75 g
Węglowodany
6.27 g
Tłuszcze
36.71 g
Wartość energetyczna
355.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
8 min
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Krok 2
15 min
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Wodę dolewamy do ciasta partiami obserwujemy czy nie dodać jej ewentualnie nieco więcej. Swoje ciasto przygotowałam w robocie kuchennym, ale jeśli będziecie wyrabiać je ręcznie to najlepiej przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę tworząc kopczyk. U góry robimy wgłębienie i wbijamy żółtko, dodajemy sól i masło oraz stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie jednolite, miękkie i plastyczne.
Krok 3
20 min
Gotowe ciasto zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i odkładamy na około 20 minut.
Krok 4
5 min
Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na 3 części. Będziemy korzystać z nich po kolei. Na początku bierzemy jeden kawałek a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Ciasto wałkujemy na stolnicy jakbyśmy chcieli rozciągnąć je na boki. Powinno być cienkie.
Krok 5
5 min
Foremką lub szklanką-literatką wycinamy kółka. Na środku każdego wyciętego kółka układamy farsz. Ważne aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.
Krok 6
5 min
Zlepiamy brzegi jakbyśmy lepili pierogi i zawijamy wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.
Krok 7
6 min
Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia lub bezpośrednio do miseczek z zupą.
Ciasto do uszek

Krok 1 z 7

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Ciasto do uszek

Krok 2 z 7

Składniki: Pieprz biały, Ciepła, przegotowana woda, Żółtko, Masło, Sól, Mąka tortowa

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Wodę dolewamy do ciasta partiami obserwujemy czy nie dodać jej ewentualnie nieco więcej. Swoje ciasto przygotowałam w robocie kuchennym, ale jeśli będziecie wyrabiać je ręcznie to najlepiej przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę tworząc kopczyk. U góry robimy wgłębienie i wbijamy żółtko, dodajemy sól i masło oraz stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie jednolite, miękkie i plastyczne.

Ciasto do uszek

Krok 3 z 7

Gotowe ciasto zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i odkładamy na około 20 minut.

Ciasto do uszek

Krok 4 z 7

Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na 3 części. Będziemy korzystać z nich po kolei. Na początku bierzemy jeden kawałek a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Ciasto wałkujemy na stolnicy jakbyśmy chcieli rozciągnąć je na boki. Powinno być cienkie.

Ciasto do uszek

Krok 5 z 7

Foremką lub szklanką-literatką wycinamy kółka. Na środku każdego wyciętego kółka układamy farsz. Ważne aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.

Ciasto do uszek

Krok 6 z 7

Zlepiamy brzegi jakbyśmy lepili pierogi i zawijamy wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.

Ciasto do uszek

Krok 7 z 7

Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia lub bezpośrednio do miseczek z zupą.

Znacie powiedzenie „proste jak barszcz”? Samodzielne przygotowanie uszek nie jest skomplikowane, choć nie da się ukryć, że dosyć pracochłonne. Ale nic nie zastąpi smaku domowych uszek do barszczu! Do świąt pozostało jeszcze nieco czasu, aby poćwiczyć ich lepienie lub przygotować ich zapas i zamrozić.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika