Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek
Ciasto do uszek

Ciasto do uszek

(0)
1 godz 4 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka tortowa
1  szczypta
Sól
7  płaskich łyżek
Masło
1 
Żółtko
130  ml
Ciepła, przegotowana woda
1  szczypta
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.75 g
Węglowodany
6.27 g
Tłuszcze
36.71 g
Wartość energetyczna
355.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Znacie powiedzenie „proste jak barszcz”? Samodzielne przygotowanie uszek nie jest skomplikowane, choć nie da się ukryć, że dosyć pracochłonne. Ale nic nie zastąpi smaku domowych uszek do barszczu! Do świąt pozostało jeszcze nieco czasu, aby poćwiczyć ich lepienie lub przygotować ich zapas i zamrozić.

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    8 min
    Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  • Krok 2

    15 min
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Wodę dolewamy do ciasta partiami obserwujemy czy nie dodać jej ewentualnie nieco więcej. Swoje ciasto przygotowałam w robocie kuchennym, ale jeśli będziecie wyrabiać je ręcznie to najlepiej przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę tworząc kopczyk. U góry robimy wgłębienie i wbijamy żółtko, dodajemy sól i masło oraz stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie jednolite, miękkie i plastyczne.
  • Krok 3

    20 min
    Gotowe ciasto zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i odkładamy na około 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na 3 części. Będziemy korzystać z nich po kolei. Na początku bierzemy jeden kawałek a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Ciasto wałkujemy na stolnicy jakbyśmy chcieli rozciągnąć je na boki. Powinno być cienkie.
  • Krok 5

    5 min
    Foremką lub szklanką-literatką wycinamy kółka. Na środku każdego wyciętego kółka układamy farsz. Ważne aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.
  • Krok 6

    5 min
    Zlepiamy brzegi jakbyśmy lepili pierogi i zawijamy wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.
  • Krok 7

    6 min
    Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia lub bezpośrednio do miseczek z zupą.
Ciasto do uszek

Krok 1 z 7

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Ciasto do uszek

Krok 2 z 7

Składniki: Pieprz biały, Ciepła, przegotowana woda, Żółtko, Masło, Sól, Mąka tortowa

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Wodę dolewamy do ciasta partiami obserwujemy czy nie dodać jej ewentualnie nieco więcej. Swoje ciasto przygotowałam w robocie kuchennym, ale jeśli będziecie wyrabiać je ręcznie to najlepiej przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę tworząc kopczyk. U góry robimy wgłębienie i wbijamy żółtko, dodajemy sól i masło oraz stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie jednolite, miękkie i plastyczne.

Ciasto do uszek

Krok 3 z 7

Gotowe ciasto zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i odkładamy na około 20 minut.

Ciasto do uszek

Krok 4 z 7

Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na 3 części. Będziemy korzystać z nich po kolei. Na początku bierzemy jeden kawałek a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Ciasto wałkujemy na stolnicy jakbyśmy chcieli rozciągnąć je na boki. Powinno być cienkie.

Ciasto do uszek

Krok 5 z 7

Foremką lub szklanką-literatką wycinamy kółka. Na środku każdego wyciętego kółka układamy farsz. Ważne aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.

Ciasto do uszek

Krok 6 z 7

Zlepiamy brzegi jakbyśmy lepili pierogi i zawijamy wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.

Ciasto do uszek

Krok 7 z 7

Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia lub bezpośrednio do miseczek z zupą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    1 godz 40 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    13 godz 47 min Średni
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu