Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik krakowski
Dodaj do CookBook

Sernik krakowski

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Mąka tortowa
4 
Żółtko
100  g
Cukier puder
200  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  kg
Mielony twaróg
100  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
5 
Jajka
150  g
Cukier puder
100  g
Namoczone i odsączone wcześniej rodzynki
5  łyżek
Cukier puder
5  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.4 g
Wartość energetyczna
538 kcal
Tłuszcze
39 g
Białko
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jaki jest tradycyjny sernik krakowski? Czym wyróżnia się wśród innych? Jeśli kochasz rodzynki, to sernik dla Ciebie - nadziany mnóstwem słodkich rodzynek i z dodatkiem lukru cytrynowego i z dekoracyjną "kratką" na wierzchu z wypieczonego ciasta, będzie gwiazdą każdego polskiego stołu. Poczęstuj nim tych, których kochasz.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    30 min
    Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 2

    25 min
    Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.
  • Krok 3

    45 min
    Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.
Sernik krakowski

Krok 1 z 4

Składniki: Żółtka Jajek, Mąka tortowa, Cukier puder do posypania (opcjonalnie), Masło

Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Sernik krakowski

Krok 2 z 4

Składniki: Ser twarogowy, Masło, Cukier wanilinowy WINIARY, Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, Jajko ugotowane na twardo, Cukier puder do posypania (opcjonalnie), Rodzynki

Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.

Sernik krakowski

Krok 3 z 4

Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.

Sernik krakowski

Krok 4 z 4

Składniki: Cukier puder do posypania (opcjonalnie), Sok z cytryny

Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Piotr

pyszne danie

miłość od pierwszego wejrzenia
Anonim (niezweryfikowany) 12/12/2021-01:39 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu