
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
_944_531.jpg)
Sernik krakowski

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
25 minKrok 3
45 minKrok 4
5 min_744_419.jpg)
Krok 1 z 4
Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
_744_419.jpg)
Krok 2 z 4
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.
_744_419.jpg)
Krok 3 z 4
Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
_744_419.jpg)
Krok 4 z 4
Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0