Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jaki jest tradycyjny sernik krakowski? Czym wyróżnia się wśród innych? Jeśli kochasz rodzynki, to sernik dla Ciebie - nadziany mnóstwem słodkich rodzynek i z dodatkiem lukru cytrynowego i z dekoracyjną "kratką" na wierzchu z wypieczonego ciasta, będzie gwiazdą każdego polskiego stołu. Poczęstuj nim tych, których kochasz.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
30 min
Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
25 min
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.
Krok 3
45 min
Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
Krok 4
5 min
Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.
Krok 1
z
4
Składniki:
Żółtko, Mąka tortowa, Cukier puder, Masło w temperaturze pokojowej
Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
z
4
Składniki:
Mielony twaróg, Masło w temperaturze pokojowej, Cukier wanilinowy WINIARY, Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, Jajka, Cukier puder, Namoczone i odsączone wcześniej rodzynki
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.
Krok 3
z
4
Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
Krok 4
z
4
Składniki:
Cukier puder, Sok z cytryny
Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0