Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonała propozycja na Wielkanoc, chociaż możesz po nie sięgać przy wielu różnych okazjach. To uniwersalna potrawa, która zasmakuje gościom w każdym wieku. Możesz ją również podać na kolację, jako przekąskę czy też jako dodatek do imprezowych dań. Faszerowane jajka są znane praktycznie w całej Europie, a Ty masz pewność, że przygotujesz je w krótkim czasie i nie będziesz do tego potrzebować wielu składników.
Jajka faszerowane pieczarkami - prosto, szybko i na każdą okazję
Zastanawiasz się nad tym, czy jajka faszerowane pieczarkami są trudne do przygotowania w domowej kuchni? Nie musisz się tym przejmować! Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków, a jajka wylądują na Twoim stole przed pojawieniem się gości. Przepis na jajka faszerowane nie jest na szczęście zbyt skomplikowany. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (przygotuj około 8 sztuk). Następnie obierz jajka i przekrój je na połówki. W tym momencie pozostanie Ci wyjąć z nich żółtka. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić pozostałej części jajka!
Kolejną czynnością, nad którą musisz się pochylić jest przygotowanie pieczarek oraz cebuli. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Całość podsmaż na odrobinie masła, a gdy pieczarki i cebula już ostygną, połącz je z rozdrobnionymi żółtkami. Taką masę wymieszaj dokładnie z majonezem dekoracyjnym WINIARY i dopraw ją solą oraz pieprzem. Gratulacje, to już prawie koniec. Teraz działaj bardzo precyzyjnie, ponieważ musisz napełnić puste połówki jajek przygotowanym farszem z pieczarek oraz cebuli. Tak przyrządzone jajka faszerowane możesz podawać na liściach sałaty, posypując je kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
Faszerowane jajka - smak, którego nie zapomnisz przez długi czas
Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na faszerowane jajka? Z kilku prostych powodów. Przede wszystkim dlatego, że są wyjątkowe w smaku i przypadną do gustu zarówno osobom dorosłym, młodzieży, jak i dzieciom. Ponadto jajka faszerowane pieczarkami możesz podawać na przeróżne okazje. Są też proste i szybkie w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki masz prawdopodobnie w swojej lodówce. Tęsknisz za smakami dzieciństwa lub też wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc? Postaw właśnie na jajka faszerowane z pieczarkami, a zaskoczysz wszystkich swoich gości. Jeśli masz taką ochotę, jajka możesz również posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, np. bazylią, oregano, majerankiem, pietruszką, szczypiorkiem czy też odrobiną granulowanego czosnku. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Komentarze 1