Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

(14)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
8 
Jajko ugotowane na twardo
5 
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
5  liści
Sałata
10  g
Kiełki rzodkiewki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.78 g
Węglowodany
4.32 g
Tłuszcze
21.24 g
Wartość energetyczna
265.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonała propozycja na Wielkanoc, chociaż możesz po nie sięgać przy wielu różnych okazjach. To uniwersalna potrawa, która zasmakuje gościom w każdym wieku. Możesz ją również podać na kolację, jako przekąskę czy też jako dodatek do imprezowych dań. Faszerowane jajka są znane praktycznie w całej Europie, a Ty masz pewność, że przygotujesz je w krótkim czasie i nie będziesz do tego potrzebować wielu składników.


Jajka faszerowane pieczarkami - prosto, szybko i na każdą okazję

Zastanawiasz się nad tym, czy jajka faszerowane pieczarkami są trudne do przygotowania w domowej kuchni? Nie musisz się tym przejmować! Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków, a jajka wylądują na Twoim stole przed pojawieniem się gości. Przepis na jajka faszerowane nie jest na szczęście zbyt skomplikowany. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (przygotuj około 8 sztuk). Następnie obierz jajka i przekrój je na połówki. W tym momencie pozostanie Ci wyjąć z nich żółtka. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić pozostałej części jajka!

Kolejną czynnością, nad którą musisz się pochylić jest przygotowanie pieczarek oraz cebuli. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Całość podsmaż na odrobinie masła, a gdy pieczarki i cebula już ostygną, połącz je z rozdrobnionymi żółtkami. Taką masę wymieszaj dokładnie z majonezem dekoracyjnym WINIARY i dopraw ją solą oraz pieprzem. Gratulacje, to już prawie koniec. Teraz działaj bardzo precyzyjnie, ponieważ musisz napełnić puste połówki jajek przygotowanym farszem z pieczarek oraz cebuli. Tak przyrządzone jajka faszerowane możesz podawać na liściach sałaty, posypując je kiełkami rzodkiewki. Smacznego!


Faszerowane jajka - smak, którego nie zapomnisz przez długi czas

Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na faszerowane jajka? Z kilku prostych powodów. Przede wszystkim dlatego, że są wyjątkowe w smaku i przypadną do gustu zarówno osobom dorosłym, młodzieży, jak i dzieciom. Ponadto jajka faszerowane pieczarkami możesz podawać na przeróżne okazje. Są też proste i szybkie w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki masz prawdopodobnie w swojej lodówce. Tęsknisz za smakami dzieciństwa lub też wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc? Postaw właśnie na jajka faszerowane z pieczarkami, a zaskoczysz wszystkich swoich gości. Jeśli masz taką ochotę, jajka możesz również posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, np. bazylią, oregano, majerankiem, pietruszką, szczypiorkiem czy też odrobiną granulowanego czosnku. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.

  

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich ostrożnie żółtka.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem.
  • Krok 5

    5 min
    Faszerowane jajka podaj na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 1 z 5

Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich ostrożnie żółtka.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 2 z 5

Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 3 z 5

Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 4 z 5

Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 5 z 5

Faszerowane jajka podaj na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Teresa

Suuuper!!! Prosty i nieczasochłonny przepis, a radości kulinarnej co nie miara. Ładnie wygląda i tak samo smakuje.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka faszerowane z rzeżuchą

    Jajka faszerowane z rzeżuchą

    26 min Łatwy
  • Jajka faszerowane wiosenne

    Jajka faszerowane wiosenne

    14 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka w sosie tatarskim

    Jajka w sosie tatarskim

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu