Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka faszerowane z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Jajka faszerowane z pieczarkami

(14)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajko ugotowane na twardo
5 
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
trochę
Ulubione kiełki lub rzodkiewka (do dekoracji)
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Kurkuma (opcjonalnie)
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.3 g
Wartość energetyczna
67.1 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonała propozycja na Wielkanoc, chociaż możesz po nie sięgać przy wielu różnych okazjach. To uniwersalna potrawa, która zasmakuje gościom w każdym wieku. Możesz ją również podać na kolację, jako przekąskę czy też jako dodatek do imprezowych dań. Faszerowane jajka są znane praktycznie w całej Europie, a Ty masz pewność, że przygotujesz je w krótkim czasie i nie będziesz do tego potrzebować wielu składników.


Jajka faszerowane pieczarkami - prosto, szybko i na każdą okazję

Zastanawiasz się nad tym, czy jajka faszerowane pieczarkami są trudne do przygotowania w domowej kuchni? Nie musisz się tym przejmować! Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków, a jajka wylądują na Twoim stole przed pojawieniem się gości. Przepis na jajka faszerowane nie jest na szczęście zbyt skomplikowany. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (przygotuj około 8 sztuk). Następnie obierz jajka i przekrój je na połówki. W tym momencie pozostanie Ci wyjąć z nich żółtka. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić pozostałej części jajka!

Kolejną czynnością, nad którą musisz się pochylić jest przygotowanie pieczarek oraz cebuli. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Całość podsmaż na odrobinie masła, a gdy pieczarki i cebula już ostygną, połącz je z rozdrobnionymi żółtkami. Taką masę wymieszaj dokładnie z majonezem dekoracyjnym WINIARY i dopraw ją solą oraz pieprzem. Gratulacje, to już prawie koniec. Teraz działaj bardzo precyzyjnie, ponieważ musisz napełnić puste połówki jajek przygotowanym farszem z pieczarek oraz cebuli. Tak przyrządzone jajka faszerowane możesz podawać na liściach sałaty, posypując je kiełkami rzodkiewki. Smacznego!


Faszerowane jajka - smak, którego nie zapomnisz przez długi czas

Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na faszerowane jajka? Z kilku prostych powodów. Przede wszystkim dlatego, że są wyjątkowe w smaku i przypadną do gustu zarówno osobom dorosłym, młodzieży, jak i dzieciom. Ponadto jajka faszerowane pieczarkami możesz podawać na przeróżne okazje. Są też proste i szybkie w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki masz prawdopodobnie w swojej lodówce. Tęsknisz za smakami dzieciństwa lub też wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc? Postaw właśnie na jajka faszerowane z pieczarkami, a zaskoczysz wszystkich swoich gości. Jeśli masz taką ochotę, jajka możesz również posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, np. bazylią, oregano, majerankiem, pietruszką, szczypiorkiem czy też odrobiną granulowanego czosnku. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.

  

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich ostrożnie żółtka.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Jeśli chcesz wzmocnić kolor, dodaj również szczyptę kurkumy. Wszystko wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
  • Krok 5

    5 min
    Faszerowane jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i cienkimi plasterkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 1 z 5

Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich ostrożnie żółtka.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 2 z 5

Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 3 z 5

Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Jeśli chcesz wzmocnić kolor, dodaj również szczyptę kurkumy. Wszystko wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 4 z 5

Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Krok 5 z 5

Faszerowane jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i cienkimi plasterkami rzodkiewki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.9 z 5
4.875
Wszystkich ocen: 16
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1616
1414
22
00
00
00

Opinie

4

Franciszek

Polecam
Anonim (niezweryfikowany) 04/08/2023-08:14 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-06:10 CEST
Uwielbiamy takie opinie! Dzięki za wypróbowanie przepisu 😍
4

Teresa

Suuuper!!! Prosty i nieczasochłonny przepis, a radości kulinarnej co nie miara. Ładnie wygląda i tak samo smakuje.
Anonim (niezweryfikowany) 12/24/2021-06:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-06:10 CEST
Fantastycznie! Czy już planujesz, co ugotować następnego? 😉

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane wiosenne

    Jajka faszerowane wiosenne

    14 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu