Jajka faszerowane pieczarkami
35min
Łatwy
2 łyżek
8
Jajko, całe, gotowane, na twardo
500 g
Pieczarki
1
Cebula
1 łyżka
Masło
5 liści
Sałata
10 g
Rzodkiewka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
16.96 g
Węglowodany
7.74 g
Tłuszcze
24.01 g
Wartość energetyczna
310.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka.
Krok 2
5 min
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Pieczarki i cebulę podsmaż razem na maśle, ostudź.
Krok 4
5 min
Żółtka połącz z pieczarkami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
5 min
Połówki jajek napełnij farszem. Ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki.
Masz ochotę na niecodzienną przystawkę? Poszukujesz inspiracji na wielkanocny stół, ciekawych akcentów na przyjęcie czy grilla w ogrodzie? Jajka faszerowane pieczarkami mogą okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Jeśli uwielbiasz jajka, ale już nieco znudziły Ci się pod postacią jajecznicy czy pokrojonych plasterków do kanapek, ta propozycja bez wątpienia skradnie Twoje serce – podobnie jak przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom!
Zacznij od drobnego pokrojenia pieczarek, cebulki i podsmażenia ich na maśle. Kiedy ostygną, wymieszaj je z żółtkami ostrożnie wyciągniętymi z jajek. Dodaj do tak przygotowanej masy Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki w wyjątkowo smaczną, aromatyczną całość. Do dekoracji jajek możesz wykorzystać na przykład kiełki rzodkiewki lub fasoli, które sprawią, że przystawka będzie nie tylko jeszcze smaczniejsza, ale bardziej kolorowa i atrakcyjna wizualnie.
Ciekawym pomysłem na udekorowanie jaj jest również podanie ich w towarzystwie cienkich plastrów kolorowej papryki. Wystarczy, że ułożysz jajka na płaskim talerzu, a między nimi położysz po trzy paseczki papryki – czerwonej, żółtej i zielonej. Tej przekąski nie może zabraknąć nie tylko na wielkanocnym śniadaniu, ale przy każdej innej okazji, gdy chcesz sprawić bliskim przyjemność i zaserwować prawdziwe pyszności!
Zacznij od drobnego pokrojenia pieczarek, cebulki i podsmażenia ich na maśle. Kiedy ostygną, wymieszaj je z żółtkami ostrożnie wyciągniętymi z jajek. Dodaj do tak przygotowanej masy Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki w wyjątkowo smaczną, aromatyczną całość. Do dekoracji jajek możesz wykorzystać na przykład kiełki rzodkiewki lub fasoli, które sprawią, że przystawka będzie nie tylko jeszcze smaczniejsza, ale bardziej kolorowa i atrakcyjna wizualnie.
Ciekawym pomysłem na udekorowanie jaj jest również podanie ich w towarzystwie cienkich plastrów kolorowej papryki. Wystarczy, że ułożysz jajka na płaskim talerzu, a między nimi położysz po trzy paseczki papryki – czerwonej, żółtej i zielonej. Tej przekąski nie może zabraknąć nie tylko na wielkanocnym śniadaniu, ale przy każdej innej okazji, gdy chcesz sprawić bliskim przyjemność i zaserwować prawdziwe pyszności!
Komentarze 0