Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka faszerowane pieczarkami

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
500 g
Pieczarki
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
5 liści
Sałata
10 g
Rzodkiewka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
310.24 kcal
Tłuszcze
24.01 g
Węglowodany
7.74 g
Białko
16.96 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka.
Krok 2
5 min
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Pieczarki i cebulę podsmaż razem na maśle, ostudź.
Krok 4
5 min
Żółtka połącz z pieczarkami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
5 min
Połówki jajek napełnij farszem. Ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane pieczarkami

Krok 1 z 5

Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka.

Jajka faszerowane pieczarkami

Krok 2 z 5

Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

Jajka faszerowane pieczarkami

Krok 3 z 5

Pieczarki i cebulę podsmaż razem na maśle, ostudź.

Jajka faszerowane pieczarkami

Krok 4 z 5

Żółtka połącz z pieczarkami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jajka faszerowane pieczarkami

Krok 5 z 5

Połówki jajek napełnij farszem. Ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki.

Masz ochotę na niecodzienną przystawkę? Poszukujesz inspiracji na wielkanocny stół, ciekawych akcentów na przyjęcie czy grilla w ogrodzie? Jajka faszerowane pieczarkami mogą okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Jeśli uwielbiasz jajka, ale już nieco znudziły Ci się pod postacią jajecznicy czy pokrojonych plasterków do kanapek, ta propozycja bez wątpienia skradnie Twoje serce – podobnie jak przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom!

Zacznij od drobnego pokrojenia pieczarek, cebulki i podsmażenia ich na maśle. Kiedy ostygną, wymieszaj je z żółtkami ostrożnie wyciągniętymi z jajek. Dodaj do tak przygotowanej masy Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki w wyjątkowo smaczną, aromatyczną całość. Do dekoracji jajek możesz wykorzystać na przykład kiełki rzodkiewki lub fasoli, które sprawią, że przystawka będzie nie tylko jeszcze smaczniejsza, ale bardziej kolorowa i atrakcyjna wizualnie.

Ciekawym pomysłem na udekorowanie jaj jest również podanie ich w towarzystwie cienkich plastrów kolorowej papryki. Wystarczy, że ułożysz jajka na płaskim talerzu, a między nimi położysz po trzy paseczki papryki – czerwonej, żółtej i zielonej. Tej przekąski nie może zabraknąć nie tylko na wielkanocnym śniadaniu, ale przy każdej innej okazji, gdy chcesz sprawić bliskim przyjemność i zaserwować prawdziwe pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika