Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem to kolejna z serii sycących zup, które zdają egzamin zarówno jako pierwsze jak i drugie danie. Tym razem do garnka trafiła czerwona soczewica, kalafior oraz aromatycznie doprawiony kurczak. Mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji. Nie zastanawiajcie się długo – kompletujcie listę składników i do kuchni!
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki (usuwając pestki).
Krok 2
5 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, skropić oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i delikatnie przesmażyć z 1/2 łyżeczką kurkumy.
Krok 3
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać soczewicę. Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów oraz mleko kokosowe. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
8 min
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i obtoczyć w ziołach, kurkumie, ostrej papryce i czarnuszce. Mięso podsmażyć i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
2 min
Zupę podawać gorącą, posypaną czarnuszką.
Krok 1
z
5
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki (usuwając pestki).
Krok 2
z
5
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, skropić oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i delikatnie przesmażyć z 1/2 łyżeczką kurkumy.
Krok 3
z
5
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać soczewicę. Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów oraz mleko kokosowe. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
z
5
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i obtoczyć w ziołach, kurkumie, ostrej papryce i czarnuszce. Mięso podsmażyć i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
z
5
Zupę podawać gorącą, posypaną czarnuszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0