Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

(0)
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  szklanka
Czerwona soczewica
1 
Mały kalafior
1  puszka
Pomidory
2  ząbków
1  kawałek
Papryczka chili
1  gałązka
Rozmaryn
4  łyżek
Oliwa
1.5  l
Bulion
0.5  puszka
Mleko kokosowe
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
trochę
Suszone zioła
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
trochę
Czarnuszka
1  szczypta
Pieprz pomarańczowy
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.13 g
Węglowodany
41.8 g
Tłuszcze
21.57 g
Wartość energetyczna
443.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
6 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki (usuwając pestki).
Krok 2
5 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, skropić oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i delikatnie przesmażyć z 1/2 łyżeczką kurkumy.
Krok 3
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać soczewicę. Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów oraz mleko kokosowe. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
8 min
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i obtoczyć w ziołach, kurkumie, ostrej papryce i czarnuszce. Mięso podsmażyć i dodać do gotowej zupy.
Krok 5
2 min
Zupę podawać gorącą, posypaną czarnuszką.
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Krok 1 z 5

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki (usuwając pestki).

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Krok 2 z 5

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, skropić oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i delikatnie przesmażyć z 1/2 łyżeczką kurkumy.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Krok 3 z 5

Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać soczewicę. Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów oraz mleko kokosowe. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Krok 4 z 5

W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i obtoczyć w ziołach, kurkumie, ostrej papryce i czarnuszce. Mięso podsmażyć i dodać do gotowej zupy.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Krok 5 z 5

Zupę podawać gorącą, posypaną czarnuszką.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem to kolejna z serii sycących zup, które zdają egzamin zarówno jako pierwsze jak i drugie danie. Tym razem do garnka trafiła czerwona soczewica, kalafior oraz aromatycznie doprawiony kurczak. Mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji. Nie zastanawiajcie się długo – kompletujcie listę składników i do kuchni!

Zobacz też inne przepisy na zupy z kurczakiem:Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Zupa curry z kurczakiem
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika