Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

(0)
2 godz 27 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion Wołowy WINIARY
1.3  l
Woda
1 
Pietruszka
60  g
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
900  g
Flaki wołowe (krojone, gotowane)
1  szczypta
Imbir
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1.5  łyżeczek
Papryka Słodka
trochę
Pieprz
2  łyżek
Mąka (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.47 g
Węglowodany
15.63 g
Tłuszcze
3.01 g
Wartość energetyczna
249.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.

Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.

Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.

Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    60 min
    Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.
  • Krok 2

    40 min
    Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
  • Krok 5

    1 min
    Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
  • Krok 6

    2 min
    Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.
  • Krok 7

    15 min
    Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.
  • Krok 9

    1 min
    Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 1 z 9

Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 2 z 9

Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 3 z 9

Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 4 z 9

Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 5 z 9

Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 6 z 9

Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 7 z 9

Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 8 z 9

Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 9 z 9

Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu